IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ запазва нивото на антицикличния буфер от 2% от 1 април 2024 г.

В глобалния процес на повишение на лихвените проценти има риск кредитополучателите да не могат да обслужват задълженията си, предупреди банковият регулатор

22:23 | 20.03.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) запазва нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, в размер на 2% през второто тримесечие на 2024 г., колкото е определен за четвъртото тримесечие на тази година и първото тримесечие на 2024 година, съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

При определяне на нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор, така и насоките на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които централната банка е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск.

В оценката на БНБ, направена в съответствие с Наредба № 8 за капиталовите буфери, е отразено комбинираното изискване за буфер, ограниченията върху разпределенията и препоръката за допълнителен собствен капитал.

От централната банка посочват, че по отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на четвъртото тримесечие на 2022 г. съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на БНБ методология, възлиза на 81,2%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-34,7 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

От централната банка посочват, че стандартният показател за отклонението на съотношението кредит/БВП от дългосрочния тренд не отразява адекватно тенденциите в цикличните рискове, при оценката за нивото на антицикличния буфер се вземат под внимание и допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда.

БНБ напомня, че кредитната активност се запазва висока в условията на текущите силно отрицателни стойности на реалните лихвени проценти и високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност в банковата система и тези фактори стимулират съответно търсенето и предлагането на кредити.

Бързото нарастване на кредитните обеми се отразява положително върху доходността на банковия сектор в краткосрочен план, но същевременно създава предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система.

От централната банка предупреждават, че заради волатилността на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и очаквано забавяне на външното търсене, способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки.

В БНБ допускат, че върху финансовото състояние на кредитополучателите ще повлияе протичащият глобален процес на повишение на лихвените проценти, чието пренасяне върху лихвените нива в страната ще се ускори през следващите месеци.

От банковия регулатор настояват кредитните институции да се придържат към консервативна политика при осъществяване на кредитната си дейност, към своевременно и адекватно провизиране и към капиталово планиране, което отчита развитието на рисковете в икономическата среда.

Investor.bg припомня, че през 2021 г. БНБ повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, на 1% от 1 октомври 2022 г. и на 1,5% от 1 януари 2023 г., като през септември 2022 г. нивото на антицикличния капиталов буфер бе увеличено допълнително на 2% в сила от 1 октомври 2023 г.

Предвид трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и несигурността в икономическата среда, антицикличният капиталов буфер на ниво от 2% през второто тримесечие на 2024 г. има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още