IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът на Silicon Valley Bank не е предвестник на криза в стил 2008 г.

Той обаче бележи началото на фазата на сривовете в американската финансова система

10:37 | 14.03.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Silicon Valley Bank (SVB) фалира. С активи от 212 млрд. долара и пазарна капитализация от 16 млрд. долара това е най-големият банков фалит от световната финансова криза насам.

SVB (16-ата по големина в Америка – бел. прев.) е нещо напълно различно от Silvergate, малката криптобанка, която обяви планове за прекратяване на дейността си миналата седмица. Silvergate имаше само 11 млрд. долара активи и работеше в малка финансова ниша. SVB беше истинска банка и колапсът й ще има реални икономически последици, пише финансовият коментатор за САЩ на Financial Times Робърт Армстронг.

От решаващо значение е да разберем какви е вероятно да бъдат тези последици, вместо да свързваме нейния фалит с лошото кредитиране, недостатъчния капитал и скритите взаимозависимости, които характеризираха системната криза през 2008 г.

Проблемите на SVB започнаха с инвестиционния бум, последвал началото на пандемията от коронавирус. Като основна банка за калифорнийските венчър капиталисти и стартиращи фирми, тя беше наводнена с депозити за милиарди от млади компании, затрупани с парите на инвеститорите. Имаше толкова много пари - почти 130 млрд. долара в нови депозити през 2020 г. и 2021 г. - че SVB не можа да ги заеме всичките. Вместо това банката инвестира голяма част от парите в дългосрочни американски ДЦК. Тези облигации нямат кредитен риск и тъй като депозитите в SVB не й струваха почти нищо, те бяха печеливши на нетна база, въпреки че имаха ниска доходност.

Но тази балансова структура можеше да работи само докато лихвите бяха ниски. Тъй като Федералният резерв поведе борба с инфлацията и лихвите се повишиха, депозитите станаха по-скъпи. Само през изминалата година разходите по депозитите на SVB се повишиха от 0,14% до 2,33%. Междувременно доходността на дългосрочните държавни облигации почти не помръдна. Очертаваше се свиване на печалбата.

Банката планираше да реши проблема, като продаде някои дългосрочни облигации и реинвестира в краткосрочни, които имат по-висока доходност (поради обърнатата крива в САЩ – бел. прев.). Счетоводните загуби, които такава продажба би генерирала, щяха да бъдат попълнени с нов дялов капитал. Но инвеститорите и вложителите не изчакаха да видят дали планът ще проработи. Акциите и облигациите на SVB бяха разпродадени в четвъртък. Същия ден вложителите се втурнаха да теглят парите си - до сумата от 42 млрд. долара само за 24 часа - принуждавайки Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) да се намеси.

През последните няколко години много други банки получиха голям прилив на депозити и вложиха парите в дългосрочни ДЦК. Може ли да ги сполети същата съдба като SVB? Вероятно, но SVB беше изключение в банковата индустрия по три начина: нейните депозити бяха необичайно чувствителни към лихвените проценти; нейните активи бяха необичайно нечувствителни; и клиентската й база беше уникална.

Скорошен доклад на RBC Capital Markets класира 100-те най-големи американски банки по различни балансови характеристики. SVB беше на 99-то място по дял на своите депозити под 250 хил. долара (по-малко от 3 процента). Това е важно, тъй като големите бизнес вложители, като тези в SVB, са изключително чувствителни към лихвите. Те изискват повече за депозитите си веднага щом видят повишаване. Малките вложители не са толкова чувствителни. Оттук и непосредственият натиск върху маржовете на SVB. От друга страна, по дял от общите активи на банката, държани в ценни книжа, SVB бе на първо място с 55 процента. Повечето банки притежават много заеми с плаваща ставка, които плащат повече, когато лихвите се повишат. Не и SVB.

И накрая, клиентите на SVB бяха продукт на средата с ниски лихвени проценти. Когато политиката на Фед беше приспособителна и рисковият капитал течеше, стартъпите бяха уверени и пълни с пари. По-високите лихви и пазарните разпродажби в технологичния сектор промениха всичко това, оставяйки младите компании нервни и ограничени откъм пари. Когато Bloomberg съобщи в четвъртък, че Founders Fund, известният фонд за рисков капитал, препоръчва на своите компании да изтеглят парите си от SVB, това може да е предрешило съдбата на банката.

Портфейлите от дългосрочни държавни облигации на други банки ще ерозират маржовете им за години напред. Това обаче беше до голяма степен разбирано от анализатори и инвеститори още преди SVB да фалира. Все пак нейният провал може да е променил ситуацията в банковата система. След краха на SVB вложителите, чието доверие е разклатено, може да поискат по-голяма лихва за своите депозити, свивайки маржовете на банките. Но това е по-скоро проблем с рентабилността, отколкото заплаха за платежоспособността в стила на кризата от 2008 г.

Беше широко отбелязано, че събитията от миналата седмица са следствие от години на много ниски лихви. Така е. В по-нормална лихвена среда банките не биха удължили матуритета (съответно и риска – бел. прев.) на своите облигационни портфейли в търсене на доходност. Ако сега те трябва да станат по-консервативни, за да защитят балансите си, това ще има последствия за кредитирането и икономиката.

Рискът от заразяване в рамките на банковата система изглежда ограничен. Но в края на всеки цикъл на повишаване на лихвените проценти от централната банка идва фаза, в която във финансовата система започват сривове. Те, малки или големи, подкопават доверието на инвеститорите и потребителите, увеличавайки шансовете за рецесия. Фалитът на SVB не предвещава нова 2008 г., но бележи началото на фазата на сривовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Аз_Кочо
преди 1 година
До Анди ще има и още но такива ориентирани към крипто и стартъп. Това не е страшно. Страшно е ако ако почнат да фалират големите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Вчера гръмна още една банка. Третата за една седмица. Тези американски баМки започнаха да се пукат като пуканки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Аз_Кочо
преди 1 година
Това са малки регионални банки. Проблемът поне засега е решен по начин който да спре отлива на депозити . Но Wall Street и много мечтатели се надяват че фед ще се обърне и ще подвие опашка. Това няма да стане освен ако не изпаднат в тежка рецесия. Хората трябва да разберат че ерата на безплатните пари свърши.Разликата от 2008 е че тогава фалираха 2 големи банки и още около 500 малки, но сега случаят не е такъв. Тоест QT и вдигането на лихвите ще продължи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
OPASEN666
преди 1 година
Харесвам Инвестора, заради новините - тук за първи път прочетох за Фалита на Silicon Valley Bank! За сравнение, по "Националните" БГ медии минаха дни, преди да споменат за това ;-) Обаче, заключенията тук са манипулирани - има и платени статии, които не се обявяват като такива! Как да не е предвестник на криза в стил 2008 г.? Би било вярно, ако са имали в предвид, че няма да е криза а-ла 2008, а криза на втора степен! Аз тая криза я чакам от година и половина и всичко до тук не ме изненадва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Банката е по- малка , а взетите мерки са по- големи . Проблемът е че за 10-15г се натрупаха проблеми несъизмерими с тези от 2008 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
По-скоро в стил 30-те
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 5
Jorkata
преди 1 година
Да да, разбира се - те такива неща никога не са предвестник на нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още