IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки се готвят за рецесия и свиване на печалбите

Очаква се шестте гиганта в банковия сектор в САЩ да отчетат средно 17% спад на нетната печалба през четвъртото тримесечие

10:40 | 12.01.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските банкови гиганти вероятно ще отчетат по-ниски печалби за четвъртото тримесечие тази седмица, тъй като кредиторите трупат средства за черни дни, за да се подготвят за икономическо забавяне, което засяга инвестиционното банкиране, пише Ройтерс.

Четири американски банки – JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp, Citigroup Inc и Wells Fargo & Co, ще публикуват финансовите си отчети в петък.

Заедно с Morgan Stanley и Goldman Sachs те са шестте най-големи американски кредитора, които се очаква да натрупат резерви на обща стойност 5,7 млрд. долара в очакване на влошаване на заемите, сочат прогнози на Refinitiv. Тази сума е над два пъти по-голяма от заделените година по-рано 2,37 млрд. долара.

„Тъй като повечето американски икономисти прогнозират или рецесия, или значително забавяне тази година, банките вероятно ще се подготвят за по-тежки икономически перспективи“, пишат анализатори на Morgan Stanley.

Федералният резерв повишава агресивно лихвените проценти в опит да укроти инфлацията, която се приближи до най-високата си стойност от десетилетия. Нарастващите цени и по-високите разходи за заеми подтикнаха потребителите и бизнеса да ограничат разходите си, а тъй като банките служат като икономически посредници, печалбите им намаляват, когато дейността се забавя.

Очаква се също шестте банки да отчетат средно 17% спад на нетната печалба през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, според предварителните оценки на анализатори, събрани от Refintiv.

Очаква се печалбите на големите американски банки да се свият през последното тримесечие на 2022 г. Графика: Ройтерс Очаква се печалбите на големите американски банки да се свият през последното тримесечие на 2022 г. Графика: Ройтерс

Въпреки това заемодателите ще спечелят от нарастващите лихвени проценти, които им позволяват да печелят повече от лихвите, които начисляват на кредитополучателите.

Инвеститорите и анализаторите ще се съсредоточат върху коментарите на банковите директори като важен показател за икономическите перспективи. През последните седмици редица ръководители отправиха предупреждения за по-тежката бизнес среда, която накара много компании да съкратят работни места и да намалят възнагражденията.

Goldman Sachs освобождава хиляди служители от тази седмица, съобщиха в неделя двама анонимни източници, запознати с този ход. Morgan Stanley и Citigroup също съкратиха работни места след спад в инвестиционно-банковата дейност.

До тези ходове се стигна, след като консултантите на Wall Street, занимаващи се със сливания, придобивания и първични публични предлагания, станаха свидетели на рязък спад на бизнеса си през 2022 г. заради растящите лихвени проценти, разтърсили пазарите.

Приходите от инвестиционно банкиране в световен мащаб са спаднали до 15,3 млрд. долара през четвъртото тримесечие, което е спад от над 50% спрямо предходното тримесечие, сочат данни на Dealogic.

Потребителският бизнес също ще бъде ключов фокус в резултатите на банките. Сметките на домакинствата бяха поддържани през по-голямата част от пандемията от силния трудов пазар и държавните стимули и въпреки че потребителите като цяло са в добра финансова форма, все повече хора започват да изостават с плащанията си.

„Излизаме от период на изключително високо кредитно качество“, коментира Дейвид Фенгер, старши вицепрезидент в Moody's Investors Service.

В Wells Fargo последиците от скандала с фалшиви сметки и регулаторните санкции ще продължат да оказват влияние върху финансовите резултати. Кредиторът очакваше да отчете разходи в размер на около 3,5 млрд. долара, след като постигна споразумение с Бюрото за финансова защита на потребителите на САЩ.

Анализаторите ще следят също дали банки като Morgan Stanley и Bank of America ще отчетат някакви отписвания по заема от 13 млрд. долара за финансиране на покупката на Twitter от Илон Мъск.

В по-обща перспектива за пазара KBW индексът на банковите акции е нараснал с около 4% този месец, след като потъна с почти 28% през миналата година.

Въпреки че пазарните настроения претърпяха рязък обрат през 2022 г., преминавайки от надежди към страхове, някои големи банки биха могли да избегнат най-ужасните сценарии, защото се отказаха от рискови дейности, пише Сюзън Рот Кацке, анализатор в Credit Suisse.

„Виждаме по-устойчива сила за генериране на печалба през цикъла след десетилетие на свиване на риска“, пише тя в своя бележка. „Не можем да пренебрегнем фундаменталната сила.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Какво става в Блек рок ?Най-голямата компания за управление на пари в света ?Blackrock планира съкращения-ще освободи 20 000 човека персонал ,новината е от днес !Банките започват да се окопават -Morgan Stanley, Credit Suisse и Barclays или обявиха, че смятат да освобождават хора или вече го направиха.Всичко това се случва на фона на икономическата несигурност, които хвърлят сянка на отчетите, започващи в петък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
В България ,банките лъжат хората с лихвите и кредитите в услуга на политиците и когато шамара ни удари отвън болката от лъжите пак ще отиде в кредитополучателите .Затова се информирайте и четете само какво се случва извън малката ни мафиотска държавица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още