IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият надзорник на Фед е научил за рисковете в SVB в средата на февруари

Майкъл Бар се изказа в полза на по-строго банково регулиране

15:27 | 29.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg via Getty Images
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg via Getty Images

Главният банков надзорник на Федералния резерв е научил за първи път за лихвените рискове в Silicon Valley Bank (SVB) в средата на февруари.

По това време, само няколко седмици преди фалита на калифорнийската банка, служители на Фед са информирали ръководството на централната банка в презентация за рисковете, заяви ръководителят на банковия надзор на Фед Майкъл Бар пред Сената на САЩ във Вашингтон във вторник (местно време). Банковата комисия на Сената на САЩ разпитва висши американски банкови регулатори относно фалита на SVB и Signature Bank, като освен Бар въпроси са задавани и на представители на фонда за застраховане на депозитите FDIC и на Министерството на финансите. След срива на регионалните банки властите бяха обвинени в твърде слаб надзор, припомня Ройтерс. 

Бар разкритикува провала в управлението на риска на SVB: „По принцип моделът на риска изобщо не беше адаптиран към реалността", обясни банковият надзорник на Фед. Бар, както и ръководителят на Фонда за застраховане на депозитите в САЩ Мартин Грюнберг, се изказаха в полза на по-строго банково регулиране.

На 10 март калифорнийският банков регулатор затвори Silicon Valley Bank и я постави под управлението на американския фонд за застраховане на депозити FDIC. Непрекъснато нарастващото потребление на ликвидност от страна на нейните клиенти - стартиращи предприятия, бързо понижи депозитите на банката.

За да посрещне нуждите си от ликвидност, банката продаде портфейл от облигации на загуба от 1,8 млрд. долара - приблизително колкото нетната печалба на финансовата компания през 2021 г. Най-големият срив на банка след световната финансова криза от 2008 г. предизвика криза на доверието във финансовия сектор и доведе до рязък спад в цените на банковите акции в САЩ и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още