IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen Bank най-сетне се готви за излизане от Русия

Австрийският кредитор ще ограничи силно дейността си до вземане на решение за продажба или отделяне на бизнеса си 

13:47 | 31.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Клон на банката в Москва. Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
Клон на банката в Москва. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Силно представената в Русия австрийска банка Raiffeisen Bank International (RBI) ограничава значително дейността си в източноевропейската страна.

„Фокусът е върху сделки, които водят до излизане от пазара, заяви главният изпълнителен директор на RBI Йохан Щробл на годишното общо събрание на банката във Виена. По-конкретно става въпрос за продажба или отделяне. Досега банката държеше „всички опции" отворени по отношение на Русия, създавайки впечатлението, че иска да изчака войната в Украйна и санкциите, предава APA. 

„Решихме, че ще преследваме възможни трансакции, водещи до продажба или отделяне на „Райфайзенбанк Русия“ и деконсолидирането ѝ от RBI в пълно съответствие с местните и международните закони и разпоредби и след консултации със съответните компетентни органи", заяви Щробл. Вече има конкретни заинтересовани страни за продажбата, потвърди той в четвъртък следобед. В своя въпрос един от акционерите на РБИ се е позовал на информация на Financial Times, който в четвъртък бе съобщил, че има двама заинтересовани купувачи за руското дъщерно дружество.

По-рано в четвъртък Щробл увери, че при всички сценарии, дори и в случай на пълна безвъзмездна деконсолидация на Raiffeisen, съотношението на основния капитал на групата ще остане стабилно. Докато се преследват възможните сделки, бизнес дейностите в Русия ще бъдат допълнително намалени, обяви той. По-конкретно, той говори за намаляване на обема на клиентските кредити, както и на трансакциите в чуждестранна валута, което ще доведе до намаляване на дейността на целия концерн в областта на плащанията.

Въпреки това „Райфайзенбанк Русия“ ще запази банковите си операции, за да изпълни условията за запазване на банковия си лиценз, и ще продължи да подкрепя клиентите си, увери шефът на RBI. Той също така заяви, че банката е длъжна да се грижи за служителите си на всички пазари, включително за 9000 души в Русия.

 

Щробл не даде времеви график за вариантите, които се разглеждат в момента. Разделянето на банката ще отнеме поне няколко месеца. Продажбата би могла да се осъществи по-бързо, при условие че се намери купувач. И в двата случая RBI ще се нуждае от редица регулаторни одобрения, а в случай на продажба - и от купувач, който не е санкциониран, и от „специално решение" на руския президент Владимир Путин.

В случай на разделяне акционерите на RBI ще притежават две акции - една за RBI без Русия и втора за руския бизнес. Съгласно закона за разделяне втората акция ще бъде листната на европейска фондова борса.

Още преди изказванията на главния изпълнителен директор на RBI в четвъртък сутринта говори председателят на Надзорния съвет на банката Ервин Хамезедер, който благодари на украински език по-специално на служителите на украинската дъщерна банка за работата им при „невъобразими условия". Хамезедер разкритикува медийните съобщения за дейността на банката в Русия. „Сега сме свидетели на това как RBI бива поучавана от напълно безрисковия комфорт на отделни редакции и обвинявана в неморално поведение", заяви председателят на надзорния съвет. Той определи обвиненията, че RBI се е поддала на примамката на парите и е искала да се обогати от войната, като „неправилни по съдържание, както и морално арогантни".

Въпреки това Хамезедер също така даде да се разбере, че всяка продажба на руското дъщерно дружество ще бъде изключително трудна. „Пазарната стойност на нашето акционерно участие, за което в настоящата ситуация трудно може да се намери желан купувач, е спаднала драстично", каза той.

В речта си в четвъртък ръководителят на RBI Щробл неколкократно зае ясна позиция по отношение на войната в Украйна, като говори за „агресивна война на Русия срещу Украйна в нарушение на международното право". „Това, че такава безсмислена война е възможна в Европа, е далеч отвъд нашето въображение и ни натъжава", каза той. Неизмеримите страдания на хората в Украйна не могат да бъдат изразени с думи, заяви той и също така спомена за хуманитарните проекти на своята банка за украинците.

RBI е подложена на силен натиск заради дейността си в Русия. Разглеждат се всички варианти до излизане от ситуацията. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV RBI е подложена на силен натиск заради дейността си в Русия. Разглеждат се всички варианти до излизане от ситуацията. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

След като преди началото на общото събрание няколко десетки украинци вече се бяха събрали на демонстрация пред мястото на провеждането му, към края на презентацията на Щробл се появи интервю на вероятно украински активист, който на руски език нарече Raiffeisenbank като „терорист" и „военнопрестъпник". Шефът на RBI реагира не особено ентусиазирано: „Съжалявам за прекъсването. Виждате ли - някой все още може да бъде недоволен въпреки цялата тази помощ и аз трябва да взема това под внимание", каза той.

В крайна сметка акциите на RBI поспъпнаха в четвъртък с 6,87% до 14,46 евро на борсата във Виена. В петък, минути преди 14 ч. българско време, те поевтиняват с 0,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Не, Пурко, не е. Освен, ако не твърдиш, че заекът е част от боата, когато го глътне. А сега си оближи говвната, дето си размазал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: Tikva007 те у нас не са ли част от КБС груп заедно с ОББ? *ахти просДата амеба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: ratten аман от руски *** и роби, Изпъпа ли се маааа? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 15
ratten
преди 1 година
аман от укро активисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
*В крайна сметка акциите на RBI поспъпнаха в четвъртък с 6,87% до 14,46 евро на борсата във Виена. В петък, минути преди 14 ч. българско време, те поевтиняват с 0,9%.* - В крайна сметка, много вероятно, следващата европейска банка, която ще глътне вода, да се казва Райфайзен. И един от редките случаи, когато късметът е с нас, че си вдигна дърмите първо от тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още