IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen Bank с ръст на печалбата, но без решение за руската дъщерна банка

През първата половина на годината банката увеличи повече от два пъти консолидираната си печалба

10:21 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През първите шест месеца на годината Raiffeisen Bank International (RBI) отбеляза силен ръст на печалбата си, включително благодарение на продажбата на българското си дъщерно дружество. Консолидираната печалба се е увеличила повече от два пъти до 1,71 млрд. евро от 612 млн. евро, обяви в понеделник вечерта банката, която работи в много източноевропейски страни, включително и в Русия и Украйна.

По този начин банката изпревари очакванията на анализаторите, които очакваха средно нетна печалба от 854 млн. евро през второто тримесечие. Банката обяви консолидирана печалба от 1,27 млрд. евро за месеците от април до юни, предава Ройтерс. В резултата се включва печалба от 453 млн. евро от продажбата на българското подразделение. Сделката между KBC и RBI за придобиването на 100% от акциите на „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД приключи през юли. Трансакцията включва и подразделенията на „Райфайзенбанк (България)“ - Raiffeisen Leasing Bulgaria, Raiffeisen Asset Management (Bulgaria), Raiffeisen Insurance Broker и Raiffeisen Service. Придобиването бе на обща стойност от 1,009 млрд. евро, платени в брой.

RBI все още не е взела решение относно руската си дъщерна банка. В момента се оценяват различните варианти за Русия и Беларус, се казва в съобщението.

Банката е подложена на силен натиск заради дейността си в Русия. Разглеждат се всички варианти до излизане от ситуацията. Главният изпълнителен директор на RBI Йохан Щробл обаче вече обяви, че проверката ще отнеме повече време.

Същевременно ръководството коригира прогнозата си. Сега банката очаква нетният лихвен доход за цялата година да бъде между 4,3 и 4,7 млрд. евро, а нетният доход от комисиони - поне 2,7 млрд. евро. Преди това се очакваше нетният лихвен доход да нарасне с между 7 и 9%, а нетният доход от комисионни - с между 4 и 6%.

Сега с изключение на Русия и Беларус нетният лихвен доход и нетният доход от комисиони се очаква да нараснат съответно с около 20 и 10 процента през 2022 г., обясни банката.

По отношение на обема на кредитирането банката продължава да очаква стабилно развитие със селективен растеж в Централна и Югоизточна Европа. Освен това се очаква административните разходи, включително разходите за интегриране на придобиванията, да варират между 3,3 и 3,5 млрд. евро, което би трябвало да доведе до съотношение на разходи-приходи от около 45%.

През 2022 г. се очаква възвръщаемостта на собствения капитал на групата да бъде най-малко 15%. Преди това RBI обяви диапазон от 8 до 10%. От друга страна, съотношението на базовия собствен капитал от първи ред трябва да остане непроменено над целевата стойност от 13%. Компанията се отказва от средносрочните цели поради несигурността в Източна Европа, се казва в съобщението. По принцип RBI планираше да публикува резултатите си за първата половина на годината във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още