IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

KBC завърши придобиването на българските операции на Raiffeisen

Придобиването е на обща стойност от 1,009 млрд. евро

20:53 | 07.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

KBC и Raiffeisen Bank International (RBI) завършиха сделката за придобиването на 100% от акциите на „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД, съобщиха от КВС в четвъртък.

Трансакцията включва и подразделенията на „Райфайзенбанк (България)“ - Raiffeisen Leasing Bulgaria, Raiffeisen Asset Management (Bulgaria), Raiffeisen Insurance Broker и Raiffeisen Service.

Придобиването, което е на обща стойност от 1,009 млрд. евро, платени в брой, отразява качеството на франчайза на Raiffeisen у нас и потенциала за синергия, посочват още от базираната в Белгия КВС.

„Райфайзенбанк (България)“ е на шесто място на местния пазар с дял от 7,9% в активи и 8,4% в заеми. Тя разполага с мрежа от 122 банкови клона в цялата страна, 2500 служители и 653 хил. клиенти.

За сделката бе съобщено първоначално през ноември 2021 г.

Завършването е факт, след като в края на юни Българската народна банка (БНБ) издаде предварително одобрение за прякото придобиване. От банковия регулатор съобщиха, че решението е взето в изпълнение на инструкция на Европейската централна банка, в резултат на което „Райфайзенбанк (България)“ ще стане дъщерно дружество на КВС.

От централната банка напомнят, че след 1 октомври 2020 г., когато беше установено тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и България се присъедини към Единния надзорен механизъм, ЕЦБ има изключителната компетентност да оценява уведомленията за придобиването на квалифицирани дялови участия в кредитни институции, при съответното взаимодействие с БНБ.

В началото на март тази година пък зелена светлина даде и  Комисията за защита на конкуренцията.

„С придобиването на „Райфайзенбанк (България)“ и подразделенията ѝ ние ще гарантираме висококачествено финансово посредничество за над 2,5 млн. потребители в България“, коментира главният изпълнителен директор на KBC Group Йохан Тейс.

От своя страна Петър Андронов, главен изпълнителен директор на бизнес направление „Международни пазари” в KBC Group, заяви, че „ясният фокус върху иновациите и дигитализацията заедно с високото удовлетворение на клиентите ще позволи разширяването на нашите операции в България и консолидиране на лидерската ни позиция на българския финансов пазар“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още