IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Бейли: Вложителите в малките банки се нуждаят от по-добра защита

Правилата, приети след кризата преди повече от десетилетие, остават непоклатими, изтъква гуверньорът на АЦБ

22:31 | 12.04.23 г.
Управителят на АЦБ Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на АЦБ Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg L.P.

Регулаторите трябва да разгледат отново нивото на защита на вложителите в по-малките банки – един от ключовите уроци, които трябва да бъдат преговорени на фона на скорошната криза във финансовата система, предупреди гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, цитиран от Bloomberg.

Говорейки във Вашингтон в кулоарите на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ), Бейли изрази увереност в стабилността на финансовата система. Той каза, че правилата, приети след кризата преди повече от десетилетие, са останали непоклатими.

„Следкризисните реформи в банковата регулация проработиха“, изтъква Бейли. „Днес не вярвам, че сме изправени пред системна банкова криза. Когато гледам банките в Обединеното кралство, (виждам, че) те са добре капитализирани, ликвидни и способни да обслужват своите клиенти и да подкрепят икономиката“, категоричен е централният банкер.

Все пак Бейли заяви, че колапсът на Silicon Valley Bank (SVB) показва недостатък в програмата за защита на вложителите при по-малките институции.

В края на март той посочи, че световната банкова система е по-силна и по-добре капитализирана, отколкото през 2008 г., затова повторение на кризата отпреди повече от десет години е малко вероятна.

„Научихме много уроци от финансовата криза“, каза Бейли. „Разбира се, продължаваме да учим. Уверен съм, че в тази страна сме в много по-силна позиция. Капиталът на банките е по-силен, тяхното финансиране е по-силно и до момента смятам, че сме видели признаци за тази устойчивост“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още