IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wells Fargo: Регулаторите действаха правилно в банковата криза

Кредиторът беше една от 11-те банки, които се опитаха да задържат First Republic на повърхността, като обещаха 30 млрд. долара нови депозити

22:31 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Главният изпълнителен директор на Wells Fargo Чарли Шарф. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Wells Fargo Чарли Шарф. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Wells Fargo & Co. Чарли Шарф каза, че от американски банки като неговата не трябва да се изисква „безусловно“ да покриват фалитите на други финансови институции, съобщава Bloomberg.

Регулаторите функционираха, както се очакваше, тъй като три банки – Silicon Valley Bank, Signature Bank и наскоро First Republic Bank – се провалиха през последните два месеца, изтъква Шарф по време на панелна дискусия на Глобалната конференция на Milken Institute в Бевърли Хилс.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) се намеси, когато беше необходимо, добавя той.

Забележките на Шарф идват ден, след като JPMorgan Chase & Co. се споразумя да придобие First Republic в ръководена от правителството сделка относно фалиралия кредитор, подавайки ръка на една от най-големите проблемни банки след сътресението, обхванало индустрията през март.

Wells Fargo беше една от 11-те банки, които се опитаха да задържат First Republic на повърхността, като обещаха 30 млрд. долара нови депозити на 16 март, като компанията на Шарф осигури 5 млрд. долара.

По-голямата част от банките, които Wells Fargo наблюдава в момента, са „силни“, изтъква Шарф.

След фалита на First Republic Bank в САЩ се разгоря дебат за бъдещето на застраховането на депозитите. FDIC, която е и основен банков регулатор, излезе с предложение: корпоративните сметки трябва да бъдат застраховани на много по-високо ниво от сегашния лимит от 250 000 долара за банка, който понастоящем се прилага както за физически, така и за юридически лица.

Реформата на депозитното застраховане е спешно необходима, подчертава ръководителят на FDIC Мартин Грюнберг. Неговата агенция беше в центъра на банковите фалити. Фалитът на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank през март струваше на FDIC почти 20 млрд. долара. Фалитът и последвалата продажба на First Republic на JP Morgan Chase може да струва още 13 млрд. долара, тъй като FDIC поема част от загубата.

Регулаторните органи ще трябва да се адаптират към тези нови обстоятелства - това беше и заключението на Федералния резерв, който миналата седмица публикува доклад за грешките, свързани с фалита на SVB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още