IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След повишаването на лихвите акциите на регионалните банки в САЩ се сринаха

Книжата на Pacwest загубиха около 60%. Малко преди това председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че банковата система е „стабилна“ 

12:04 | 04.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Само няколко часа след като Федералният резерв на САЩ обяви поредното повишение на лихвените проценти, регионалните банки в страната отново бяха подложени на силен натиск. Цената на акциите на базираната в Лос Анджелис Pacwest се срина с около 60% в следборсовата търговия. Банката търси купувач и обмисля други стратегически варианти, съобщава Bloomberg. Това очевидно е изплашило инвеститорите.

Други регионални кредитори също попаднаха в низходящата спирала. Western Alliance от Финикс в американския щат Аризона изгуби около 30% от капитализацията си след края на търговията. Това означава, че от началото на годината акциите на Western Alliance са загубили 90% от стойността си. Zions от Солт Лейк Сити в щата Юта отчете понижение с 10%.

В началото на седмицата регионалната банка First Republic Bank фалира и беше продадена на най-голямата американска банка JP Morgan Chase. Това трябваше да стабилизира острата криза, както подчерта в понеделник главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Даймън. Сега обаче опасенията за състоянието на регионалните банки отново са в центъра на вниманието.

На пресконференция в сряда председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че банковата система е „стабилна и устойчива". Поради това създателите на паричната политика смятат, че още едно повишение на лихвения процент е подходящо за по-нататъшна борба с инфлацията. Това беше десетото поредно повишение на лихвения процент. Основният лихвен процент сега е в диапазона от 5,0 до 5,25%.

Няколко икономисти и инвеститори разкритикуваха Пауъл за този ход. Те биха предпочели Фед да направи пауза по отношение на лихвените проценти. Причината е, че от март насам вече са фалирали три регионални банки.

В основата на проблема е рязкото повишаване на лихвените проценти, което означава, че облигациите и заемите в счетоводните книги на банките струват много по-малко. Това първо предизвика проблеми и в крайна сметка доведе до фалита на Silicon Valley Bank (SVB), но в по-малка степен е проблем и в редица други банки, посочват анализатори, цитирани от Handelsblatt. 

Акциите на Western Alliance се сринаха с 30% след края на търговската сесия. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg се Акциите на Western Alliance се сринаха с 30% след края на търговската сесия. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg се

Експертите очакват намаляване на лихвените проценти

Лошото настроение на пазарите може да бъде опасно, дори ако институциите по принцип са в пасивна позиция, предупреждава банков инвеститор пред Handelsblatt: „Винаги трябва да се запитате кога спадът на цените на акциите се превръща в самоизпълняващо се пророчество“. 

С повишаването на лихвените проценти Фед сам застава на пътя си, предупреждава Джим Лебентал, портфолио мениджър в Cerity Partners. Това ще даде на банковите клиенти още по-голям стимул да изтеглят депозитите си от институциите и да ги паркират във фондове на паричния пазар, които ги примамват с доходност от четири до пет процента. Това ще отслаби допълнително особено регионалните банки, твърди той в интервю за американския бизнес канал CNBC.

Банките отдавна избягват да прехвърлят увеличението на лихвените проценти върху своите спестители. Дълго време това беше изгодно, но сега клиентите ги напускат - тенденция, която се засили от фалита на SVB и последвалите го банкови фалити.

Това увеличава разходите за финансиране на банките, и то в момент, когато те всъщност трябва да трупат резерви и да се подготвят за увеличаване на броя на необслужваните кредити. „Притесненията за финансовата система продължават да не стихват", подчертава Алън Биндер, професор по икономика в елитния Принстънски университет и бивш заместник-председател на Фед.

В сряда Пауъл все още изключваше с висока степен на вероятност намаляването на лихвените проценти. Но пауза в лихвените проценти е предвидима, може би още на следващото заседание през юни. Централните банкери обаче предполагат, че инфлацията отново ще спадне само бавно. „В такъв случай не би било уместно да се понижават лихвените проценти", уточни Пауъл.

Много наблюдатели обаче предполагат, че шефът на Фед греши тук. По-голямата част от инвеститорите залагат, че лихвените проценти може да бъдат намалени още в края на годината. Сред тях е и Пол Маккъли, професор по икономика в университета Джорджтаун във Вашингтон: „Това беше последното повишение на лихвите от страна на Фед. Следващата стъпка ще бъде намаляване на лихвите“. 

Недоволство предизвика и стратегията на регулаторите около фалита на First Republic Bank. Анализаторите предупреждават, че така регионалните банки ще бъдат поставени в явно неизгодно положение. В края на краищата сега пазарните участници ще предположат, че депозитите в слабите регионални банки ще бъдат поети от големите банки - и така е започнала вълна на консолидация, при която големите институции ще станат още по-големи.

„Сред губещите са всички останали банки, които не са сред най-големите в страната, и техните клиенти", казва Моран Рикс, автор на книги и професор по финансово регулиране в университета „Вандербилт“ в Нашвил, Тенеси. Регулаторите всъщност се надяваха, че няма да им се наложи да се занимават с друг банков фалит толкова скоро. Ето защо по-нататъшната стратегия на властите засега все още е неясна. В банковите среди първоначално се смяташе за малко вероятно JP Morgan да поеме друга банка.

Последна актуализация: 12:13 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: valentino29 на контраофанзивата? :):)а по темата... абсолютно нормално! до оня ден повечето акции, да не кажа всички бяха силно надути от лесните пари дето се изсипаваха десетилетие! акциите надолу, печалбите нагоре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
mvr0306
преди 1 година
Те едвам ги повишиха лихвите, сегас мислят вече за сваляне....Трябва да се изчака поне година за да могат високите лихви да действат срещу инфлацията. А през това време - който ще фалира да фалира: капитализъм. Май забравихме как е в капитализма - нагоре - надолу - ръст - фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 4
valentino29
преди 1 година
Началото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
Моабет да става
преди 1 година
Кратък списък на кандидатите:- Pacwest- Western Alliance- Comerica- Keycorp- ZionsПопаднах на него в мрежата и го добавям тук за по-лесно проследяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Управлението на пасищната екосистема е сложно и се основава главно на оптимизацията на животинската продукция, като същевременно се запазват ресурсите (пасището).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още