IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След повишаването на лихвите акциите на регионалните банки в САЩ се сринаха

Книжата на Pacwest загубиха около 60%. Малко преди това председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че банковата система е „стабилна“ 

12:04 | 04.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

PacWest потвърди преговорите за стратегическите варианти 

PacWest Bancorp заяви късно в сряда, че води разговори с потенциални партньори и инвеститори за стратегически възможности, след като акциите на базирания в Лос Анджелис кредитор и на няколко други регионални банки в САЩ се сринаха на фона на опасенията от задълбочаване на банковата криза. В изявление PacWest заяви, че не е имала необичайни отливи на депозити, откакто в понеделник бе обявена продажбата на First Republic Bank на JPMorgan Chase & Co, предава Ройтерс. 

Планираната продажба на портфейл от заеми за финансиране на кредитори на стойност 2,7 млрд. долара продължава да се осъществява по план и след като бъде завършена, ще повиши коефициента на базовия собствен капитал от първи ред от 9,21% на поне 10%, добави банката.

„В съответствие с обичайните практики компанията и нейният борд на директорите непрекъснато преразглеждат стратегическите възможности", заяви PacWest.

„Напоследък към компанията се обърнаха няколко потенциални партньори и инвеститори - обсъжданията са в ход. Компанията ще продължи да оценява всички възможности за максимизиране на стойността за акционерите", добави тя.

В сряда акциите на PacWest се сринаха с 56%, а на Western Alliance - с 23%, което подчертава, че инвеститорите не са убедени в състоянието на регионалните банки въпреки усилията на регулаторните органи да сложат край на банковата криза, започнала с фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank през март.

Western Alliance Bancorp също се опита да увери пазарите в устойчивостта си, като късно в сряда заяви, че не е имала необичаен отлив на депозити и разполага с адекватна ликвидност.

Базираният във Финикс регионален кредитор заяви, че „потвърждава финансовата си стабилност, както и насоките си за ръст на депозитите в отговор на последните събития в индустрията“. 

Доверието в една финансова институция се гради с десетилетия и се разрушава за дни. С падането на всяка плоча от доминото следващата най-слаба банка започва да се клати.
Бил Акман
милиардер и. инвеститор

Тревогата в сектора се случва след период на относително спокойствие и може да затрудни достъпа до кредити в Америка и да навреди на растежа.

„Доверието в една финансова институция се гради с десетилетия и се разрушава за дни. С падането на всяка плоча от доминото следващата най-слаба банка започва да се клати", написа в Twitter милиардерът инвеститор Бил Акман. Той призова регулаторите да въведат широка гаранция на депозитите.

„Докато инвеститорите не бъдат възнаградени за това, че залагат на разклащаща се банка, няма да има оферта, а най-добрата продажба е на последната цена", написа той.

От началото на кризата с регионалните банки на 8 март акциите на PacWest са загубили почти 90% от стойността си. Други регионални кредитори, чиито акции бяха подложени на натиск през тази седмица, също отчетоха понижения, като компенсираха печалбите си от по-рано през деня.

Книжата на Zion Bancorp, First Horizon и Comerica поевтиняха с по над 7%, а SPDR S&P Regional Banking ETF спадна с 5%.

Comerica заяви, че въпреки че депозитите ѝ са намалели през първото тримесечие, те са останали над нивата отпреди пандемията и сега са по-малко концентрирани при клиенти, чувствителни към цените.

„Не смятаме, че тези неотдавнашни събития, засегнали конкретни банки, както и страхът, който в момента предизвиква колебанията в цените на акциите, отразяват точно цялостното състояние на банковата индустрия", се казва в изявление на базирания в Далас кредитор късно в сряда.

Банковата криза

Кризата с регионалните банки в САЩ започна през март, когато бързото изтегляне на средства от Silicon Valley Bank, предизвикано от социалните медии, доведе до нейното внезапно затваряне и накара вложителите в регионалните банки да потърсят спокойствие в най-големите институции.

Проблемите принудиха регулаторите да се намесят със спешни мерки. Към края на миналия месец пазарите изглежда се успокоиха. 

Въпреки че First Republic, калифорнийски кредитор на богатите, стана третата фалирала банка от март насам, регулаторите се надяваха, че продажбата ѝ на JPMorgan на търг, проведен през уикенда от Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), ще сложи край на кризата.

Вместо това сделката поднови опасенията на пазара. Някои инвеститори предупредиха, че кризата не е приключила, а хедж фондовете заложиха на това, че други плочи на доминото все още могат да паднат.

Големите банки и фирмите за частен капитал се въздържаха да предложат капиталови инжекции на регионални кредитори без правителствена подкрепа поради опасения за регистриране на загуби от техните нискодоходни активи, като заеми и инвестиционни портфейли.

В сряда цената на застраховката срещу по-нататъшни загуби на акциите на регионалните банки в САЩ достигна почти едномесечен връх на пазарите на опции. Comerica заяви, че въпреки че депозитите ѝ са намалели през първото тримесечие, те са останали над нивата отпреди пандемията. Снимка: Shelby Tauber/Bloomberg Comerica заяви, че въпреки че депозитите ѝ са намалели през първото тримесечие, те са останали над нивата отпреди пандемията. Снимка: Shelby Tauber/Bloomberg

По-рано в сряда председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл потвърди, че банковата система на страната е устойчива, като същевременно осигури още едно повишение на лихвените проценти с 25 базисни пункта. Пауъл заяви, че банковите депозити са се стабилизирали.

Стратегическите опции 

PacWest има клонове в Калифорния, както и в Дърам, Северна Каролина и Денвър, Колорадо. В отчетите си за първото тримесечие от миналата седмица тя заяви, че депозитите ѝ са се стабилизирали, след като някои клиенти са изтеглили парите си.

Банката, която е една от 100-те най-големи американски банки, се надява да избегне съдбата на други, които бяха поети от американските регулаторни органи, като активно търси решение за укрепване на финансите си, заяви пред Ройтерс източник, запознат със стратегическите ѝ възможности, като помоли да не бъде идентифициран, тъй като темата е поверителна.

Усилията ѝ се случват, след като в края на март банката набра 1,4 млрд. долара от инвестиционната компания Atlas SP Partners.

Бъдещето на банкирането ще бъде във фокуса на специализираната банкова конференция Banking Today, която се организира от водещия икономически сайт Investor.bg, част от Investor Media Group. Събитието ще се проведе в три панела днес (4 май) от 14 часа в Интер Експо Център, София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: valentino29 на контраофанзивата? :):)а по темата... абсолютно нормално! до оня ден повечето акции, да не кажа всички бяха силно надути от лесните пари дето се изсипаваха десетилетие! акциите надолу, печалбите нагоре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
mvr0306
преди 1 година
Те едвам ги повишиха лихвите, сегас мислят вече за сваляне....Трябва да се изчака поне година за да могат високите лихви да действат срещу инфлацията. А през това време - който ще фалира да фалира: капитализъм. Май забравихме как е в капитализма - нагоре - надолу - ръст - фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 4
valentino29
преди 1 година
Началото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
Моабет да става
преди 1 година
Кратък списък на кандидатите:- Pacwest- Western Alliance- Comerica- Keycorp- ZionsПопаднах на него в мрежата и го добавям тук за по-лесно проследяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Управлението на пасищната екосистема е сложно и се основава главно на оптимизацията на животинската продукция, като същевременно се запазват ресурсите (пасището).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още