IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия продължава да е страна на кеша

Почти 60% от плащанията германците извършват с пари в брой

16:54 | 10.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Германия продължава да е страна на кеша

Потребителите в Германия все още предпочитат да плащат в брой. 59,4% от всички трансакции на каса са били платени в брой през миналата година, показва пазарно проучване на EHI, институт за проучвания и консултации в областта на търговията на дребно. През 2021 г. делът на плащанията в брой е бил 60,9 процента.

Клиентите са използвали предимно пари в брой за по-малки суми, но за по-високите плащания са използвали по-скоро дебитни карти. Така, измерено по отношение на оборота, картовите плащания вече доминират от няколко години. Делът на плащанията в брой в оборота наскоро беше 37,5 процента, което е с един процентен пункт по-малко, отколкото през предходната година. Делът на картовите плащания в оборота леко се е повишил и през 2022 г. е достигнал малко под 60 на сто. Останалата част се пада, наред с другото, на плащания по сметка.

Данните на EHI илюстрират продължаващата тенденция към повече картови плащания и по-малко използване на пари в брой - макар и напоследък с по-бавни темпове. Пандемията от коронавируса бе предизвикала временно ускоряване. Тогава например много търговци призоваваха клиентите да плащат с карта вместо в брой, като се позоваха на хигиенни съображения.

Платежното поведение на германските потребители е в съответствие със средностатистическата тенденция в еврозоната. Делът на плащанията в брой от всички трансакции е спаднал до 59% в 19-те страни от еврозоната през миналата година, показа наскоро проведено от Европейската централна банка проучване сред потребителите. Три години по-рано този дял е бил 72%, а шест години по-рано - 79%.

В еврозоната има шест държави, в които потребителите плащат по-често в брой на касата, отколкото германците: Португалия, Испания, Италия, Австрия, Словения и Малта.

Годишното проучване на EHI се основава на данни от търговците на дребно. За тази цел EHI наскоро е анкетирала почти 400 търговци на дребно с общ оборот от близо 294 млрд. евро.

Girocard, по-известна със старото си име "EC card", формира по-голямата част от картовите плащания в Германия. Малко под 42% от продажбите на дребно са били платени с Girocard (най-разпространените дебитни карти в страната) през 2022 г. Вярно е, че обемът на трансакциите се е увеличил с оглед на по-високите продажби на дребно, но въпреки това делът от оборота с Girocard леко намалява.

Girocard е собствена платежна система на германския банков сектор. Спестовните каси и народните банки (Volksbanken), както и Deutsche Bank и Commerzbank издават Girocard предимно с разплащателните сметки.

Въпреки това германските дъщерни дружества на чуждестранни банки и новосъздадени финансови предприятия често използват дебитни карти на американските платежни компании Mastercard и Visa. Сред тях са ING, Targobank, Santander и N26. По данни на EHI делът на продажбите с тези карти е нараснал от 0,8% на 2,9%.

По данни на Visa в Германия вече са издадени 14 милиона дебитни карти Visa. В същото време в обръщение са над 100 млн. Girocard.

 


Плащането със смартфон - т.е. например чрез платежните услуги на Apple и Google, Apple Pay и Google Pay - понастоящем все още е изключение. Само 5,4% от плащанията с карти се извършват чрез мобилен телефон, както е установил EHI. Тъй като картовите плащания съставляват по-малко от 40 на сто от всички трансакции, плащанията чрез смартфон представляват само 2% от всички платежни трансакции.

Проучване, поръчано от одиторската и консултантска компания PwC, показва, че в края на 2022 г. само осем процента от германците плащат за покупки чрез смартфон. Това е дори малък спад в сравнение с 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 3
khao
преди 11 месеца
браво! кеша е царя! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
andy
преди 11 месеца
Умни са немците, но ЕС диkтаторите cъвсем скоро ще ни вкарат в цифpoвoто poбствo!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още