IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски банки пускат собствена платежна услуга през 2024 г.

16 европейски банки и доставчици на финансови услуги планират да изградят нова европейска платежна система

14:12 | 25.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash

Общо 16 европейски доставчици на финансови услуги, сред които Deutsche Bank и германските спестовни каси, искат да стартират нова европейска платежна система в началото на следващата година. По-конкретно се планира банките от Белгия, Германия и Франция да въведат приложение за разплащания между мобилни устройства. Предстои да ги последват и други държави, както обяви във вторник сутринта European Payments Initiative (EPI). 

EPI иска също така да предложи плащания в онлайн магазини до края на 2024 г. и плащания на касите на магазините през 2025 г. „Тогава клиентите ще могат да използват и банковите си карти - в Германия например Girocard - както и дебитни и кредитни карти от международни доставчици за EPI", заяви ръководителят на EPI Мартина Ваймерт пред Handelsblatt. В допълнение към плащанията от сметка към сметка EPI ще даде възможност за интегриране на карти.

Наред с други, в EPI участват големите банки BNP Paribas и Société Générale от Франция, ING от Нидерландия и KBC от Белгия, както и доставчиците на платежни услуги Worldline и Nexi. Към групата вече се присъединиха нидерландските банки ABN Amro и Rabobank.

С планираното приложение EPI ще излезе на пазара скоро, четири години след обявяването на престижния проект. Целта е да се противопостави на американската услуга за онлайн разплащания Paypal и на американските компании за кредитни карти Mastercard и Visa. Според компанията EPI има за цел да „гарантира независимостта на Европа в областта на платежните операции".

Въпреки това EPI стартира късно - и то на един вече конкурентен пазар. Тъй като Paypal отдавна играе важна роля, като само в Германия има около 29 милиона активни частни потребители, а плащанията с кредитни карти са популярни в много страни, шансовете на EPI за успех са неясни. Германската услуга за онлайн разплащания Giropay не успя да се наложи и да постигне забележителен пазарен дял.

EPI възнамерява да стартира услугата си след две придобивания. EPI планира да придобие нидерландската платежна услуга iDEAL, чрез която се обработват значителна част от плащанията в електронната търговия там, и нейния доставчик на услуги Payconiq International. EPI не посочва цена на покупката. За сделката първо съобщи браншовата агенция Platow Brief.

„Миналата седмица холандската централна банка сигнализира, че няма възражения срещу поглъщането", каза Ваймерт. Въпреки това EPI все още очаква окончателното одобрение на надзорните органи.

Според Ваймерт EPI иска да изгради свое собствено платежно решение, но в бъдеще да получи достъп до ноу-хауто на iDEAL и Payconiq, например по отношение на въпросите за сигурността. Едва когато предложението за плащания в електронната търговия бъде пуснато в други държави, iDEAL ще премине към EPI. Според Ваймерт в момента EPI има 50 служители, iDEAL - 26, а Payconiq International - 140.

Първоначално в проекта са участвали още повече банки. Няколко обаче, включително много малки испански банки, се оттеглиха от проекта преди около година. По онова време бяха предвидени инвестиции в размер на около 1,5 млрд. евро. Оттогава насам останалите доставчици на финансови услуги работят по планове за умалена версия на EPI.

Германските кооперативни банки също временно се оттеглиха, тъй като не бяха съгласни с тогавашната ориентация на EPI. Междувременно обаче тяхната водеща институция, DZ Bank, отново се присъедини към участниците в EPI.

Първоначално EPI искаше да създаде нова платежна система с отделна платежна карта. Тя трябваше да замени различните карти в съответните държави. В Германия това щеше да включва Girocard, по-известна под старото си име EC card. Според новия план вече създадените карти трябваше да могат да се депозират в приложението на EPI.

Успоредно с това потребителите следва да имат достъп до функциите на EPI, като например планираната система за плащане от мобилен телефон на мобилен телефон, чрез своето банково приложение, което няма да промени почти нищо за тях. Във всеки случай подобна система за плащане от мобилен телефон отдавна съществува в Германия под името Kwitt. А самата Kwitt трябва да бъде преобразувана в EPI.

Темата за еволюцията на банкирането ще е една от няколкото, които ще разгледаме по време на събитието Banking Today, което ще се състои на 4 май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още