IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЯЦБ тласна йената до ново 15-годишно дъно спрямо еврото

Регулаторът запази лихвите ниски, преразглеждайки инфлационните рисковете, което го прати в посока, противоположна на тази на останалите банки

11:46 | 16.06.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската централна банка реши да продължи със своята ултрахлабава политика в петък въпреки по-силната от очакваното инфлация, показвайки, че ще запази по-гълъбовия си подход сред глобалните централни банки, фокусирайки се върху подпомагането на крехкото икономическо възстановяване на страната, съобщава Ройтерс.

Банката в Токио остава на мнението си, че инфлацията ще се забави на по-късен етап от годината и обеща търпеливо да запази големите  стимули, подсилвайки скорошното изказване на гуверньора Казуо Уеда , че не е нужно да се бърза с отлагането на стимулите.

Решението на ЯЦБ е противоположно на това на ЕЦБ, която в четвъртък повиши лихвите по заемите до най-високото им ниво от 22 години насам и заяви, че са възможни допълнителни повишения. През тази седмица в сряда и Фед обяви, че не е приключил с битката срещу инфлацията.

„Въпреки неочакваните изненади при икономическия растеж и инфлацията ние вярваме, че ЯЦБ ще запази статуквото за още една година или повече, за да оцени дали икономиката е напът да постигне целевата инфлация от 2% по време на мандата на гуверньора Уеда“, смята Шигето Нагай, управител на Japan Economics в Oxford Economics.

Както се очакваше, ЯЦБ запази своята отрицателна целева лихва за краткосрочните заеми от минус 0,1% и тавана за доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на около 0%, зададен спрямо политиката на банката за контрол на кривата на доходност.

„Несигурността по отношение на японската икономика е висока“, признава ЯЦБ в изявлението, с което обяви решението си. Банката добавя, че е очаквала общата инфлация да се забави до октомври.

Японската йена поевтиня с 0,3% до 140,72 срещу долара и се озова на ново 15-годишно дъно спрямо еврото, след като банката съобщи решението си. Референтната доходност по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи с 0,4% след решението, което е доста под имплицитния 0,5% таван, определен за падежа. 

Пазарите се фокусират върху пресконференцията с Уеда след срещата, в търсене на сигнали за това как скоро ЯЦБ може да раздвижи кривата и възгледите си за новите понижения на стойността на йената, които повишават цената на вноса.

„ЯЦБ не бърза да променя политиката, защото смята, че страничните ефекти от политиката за контрол на кривата на доходността не са толкова големи“, твърди Изуру Като, главен икономист в Totan Research .

„Банката може да се окаже принудена за действа, ако йената отслабне още повече и повиши разходите за вноса, ядосвайки обществото. Остър спад в цената на йената може да причини преобръщане на кривата“. 

Възобновеното понижение в цената на йената доведе до предупреждение от страна на финансовият министър Шуничи Сузуки, който пред репортерите в петък каза, че прекомерната волатилност на валутата е нежелателна. 

Базисната потребителска инфлация достигна 3,4% през април, оставайки над целта на BOJ в продължение на повече от година, поддържайки пазарните очаквания, че банката ще се откаже от контрола на кривата по доходността по някое време тази година.

Въпреки това горчивите спомени на Япония от десетилетната ѝ борба с дефлацията може да попречат на Уеда да натисне прибързано спусъка, дори когато инфлацията и заплатите показват все повече признаци на ускоряване.

Повишаването на прогнозата за инфлацията в тримесечния преглед през юли не се поставя под съмнение, въпреки че представителите на централната банка заявиха, че самото повишаване на инфлацията няма автоматично да предизвика промяна в политиката.

Уеда заяви, че стабилният и устойчив ръст на заплатите трябва да бъде съпроводен от повишаване на инфлацията, за да може ЯЦБ да обмисли промяна на политиката.

Японската икономика се възстановява със закъснение от пандемията и през първото тримесечие нарасна с 2,7% на годишна база, като стабилните разходи на предприятията и домакинствата смекчиха удара от слабия износ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още