IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският гуверньор не бърза да се отказва от ултрахлабавата политика 

Цената на преждевременната промяна на паричната политика и тласкането на инфлацията към 2% е изключително висока, казва Казуо Уеда

15:54 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/KIMIMASA MAYAMA
Снимка: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Новият ръководител на японската централна банка (ЯЦБ) Казуо Уеда отхвърли призивите за бързо прекратяване на продължилата години наред свръххлабава парична политика.

Несигурността по отношение на икономическите перспективи е изключително голяма, заяви Уеда на семинар в петък. „Понастоящем е необходимо да продължим с облекчаването на паричната политика", отбеляза той, цитиран от Ройтерс. Цената на преждевременната промяна на паричната политика и тласкането на инфлацията към два процента е изключително висока, поясни той. 

„Целесъобразно е да се отдели време, за да се прецени кога да се коригира ултрахлабавата парична политика в посока към бъдещо излизане от нея". Уеда пое ръководството на Японската централна банка (ЯЦБ) през април.

Според него неотдавнашното ускоряване на инфлацията над целта на надзорния орган от два процента се дължи главно на външни фактори, а не на силното вътрешно търсене. Той предупреди, че реагирането на подобно покачване на цените с по-строга парична политика ще навреди на икономиката. Забавянето на растежа на световната икономика създава рискове за японската икономика. Освен това съществува несигурност дали растежът на заплатите в страната ще продължи, поясни гуверньорът. 

Третата по големина икономика в света излезе от рецесията в началото на годината и отбеляза по-силен от очакванията растеж. Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 1,6% през първото тримесечие на годишна база. Последните данни за инфлацията обаче показват, че напоследък ценовият натиск се е увеличил. Така наречената базисна инфлация, която изключва нестабилните цени на бързо развалящите се храни, но включва цените на енергията, се повиши до 3,4% през април спрямо 3,1% през март. 

Индексът, който централната банка следи много внимателно и който също изключва цените на горивата, се повиши с цели 4,1% на годишна база през април. Следващата среща на Японската централна банка за определяне на лихвените проценти е насрочена за 15 и 16 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още