IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Бундесбанк: Инфлацията за мен е алчен звяр

Кардинална грешка би било да се сложи край на борбата твърде рано, смята Йоахим Нагел

07:24 | 22.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Нагел по време на събитие. Снимка:  EPA/SASCHA STEINBACH
Нагел по време на събитие. Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Ръководителят на Бундесбанк (германската централна банка) Йоахим Нагел смята, че Европейската централна банка е на прав път в борбата си с инфлацията. Той изрази увереност, че инфлацията ще се върне към целта на ЕЦБ от 2%. 

„Но дотогава има още много път", каза той на събитие, посветено на 60-ата годишнина на Германския съвет на икономическите експерти в Берлин. Според него централните банкери трябва да останат упорити, тъй като инфлацията също е упорита: „Инфлацията за мен е алчен звяр. И ние трябва да се борим срещу този алчен звяр“, предава DPA. 

Според гуверньора на Бундесбанк би било кардинална грешка да се сложи край на борбата твърде рано. Същевременно той подчерта, че не вижда кредитна криза в резултат на по-високите лихвени проценти.

Наскоро Нагел заяви, че може да се наложи лихвените проценти да бъдат повишени дори след лятната почивка. Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард вече даде сигнал за следващата стъпка за юли. ЕЦБ започна серията си от мерки за затягане на паричната политика през лятото на миналата година и миналата седмица завърши осмата поредна стъпка.

Предаването на паричната политика към икономиката се осъществява в рамките на нормален процес. С оглед на високата инфлация е правилно, че ЕЦБ забави икономическото развитие с по-строгия си курс, пояснява Нагел. 

Лихвеният процент по депозитите, който банките получават от централната банка за депозирането на излишните си средства и който е ориентир за финансовите пазари, сега е 3,50% - най-високото ниво от 22 години насам. Наскоро членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел посочи, че Международният валутен фонд (МВФ) също е издал ясна препоръка: Ако продължителността на инфлацията е несигурна, съображенията, свързани с управлението на риска, говорят за по-строг курс на паричната политика. Това на практика прилича на застраховка срещу опасността от утвърждаване на инфлацията в по-късен етап.

Въпреки поредицата от повишения на лихвените проценти инфлационната вълна далеч не е прекъсната. Потребителските цени в еврозоната се повишиха с 6,1% на годишна база през май след 7,0% през април. Шнабел вижда риск увеличението на заплатите да подхрани ръста на цените и да задвижи трудно прекъсваща се спирала от заплати и цени. 

От друга страна, икономистът Хайнер Фласбек подчерта пред Focus Online, че с рестриктивната си парична политика ЕЦБ води икономиката към рецесия. Като причина за това той посочва по-ниските производствени цени. „Ако преди една година всички все още твърдяха, че цените на производител рязко се повишават и че това е предвестник на силно нарастване на инфлацията, то сега спадащите цени на производител трябва да показват, че ситуацията се нормализира“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
andy
преди 10 месеца
Както казваше бивш колега "Много сме добри в решаването на проблемите създадени от самите нас!" Създателите на кризи се борят с кризите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Един Българин
преди 10 месеца
Инфлацията е основно заради вашето печатане на пари. Не е толкова заради войната...гадове!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
god save the queen and World bank https://***.bloomberg.com/news/articles/2023-06-20/uk-to-guarantee-3-billion-of-loans-to-aid-ukraine-s-recovery#xj4y7vzkg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още