IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Възраждане“ предлага Любомир Христов за управител на БНБ

Въвеждането на еврото зависи от степента на реална конвергенция или сближаване със средноевропейското равнище, което ще отнеме години, посочи претендентът за гуверньор

13:11 | 30.06.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Възраждане" предлага д-р Любомир Христов за управител на БНБ. За тази номинация на партията съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на партията Костадин Костадинов.

„Ако трябва да се избере професионалист за поста, смятам, че шансовете са на страната на д-р Христов", подчерта той. Костадинов уточни, че кандидатурата не е политическа, а експертна.

"Ако получа подкрепата на народните представители, смятам да работя стриктно в рамките, правомощията, задълженията, според закона за БНБ, така че в течение на моя мандат банката да остане българска и народна“, увери претендентът за гуверньор.

Според него централната банка функционира добре след 2014 г. и няма нужда от особени сътресения и иновации. За шансовете да бъде избран за управител на БНБ, д-р Христов заяви: „Не е въпрос към мен това. Аз се явявам, за да представя виждания и възможности за българската финансова система".

Що се отнася до въвеждане на европейската валута, той обясни, че еврото трябва да бъде въведено у нас, но не сега, а когато страната е готова. По думите му това зависи от "степента на реална конвергенция или сближаване със средноевропейското равнище, което ще отнеме години".

Той е на мнение, че референдумът за запазване на българския лев като единствена национална валута в България до определен срок е „изключително смислен и важен“. По думите му преждевременното въвеждане на еврото през 2025 г. ще струва много на дребните и средни предприемачи, на хората на наемния труд, на пенсионерите, а полза ще има финансовият сектор.

От "Възраждане" подчертаха, че остават на позицията си, че еврото у нас не трябва да бъде въвеждано никога, но уточниха, че приемат различни мнения и оценяват експертния капацитет и потенциал на д-р Христов.

Любомир Христов е завършил висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" в УНСС – София и е с придобита специалност "Планиране и прогнозиране на икономически системи". През 1990 г. придобива докторска степен по "Макроикономика", а през 2005 г. професионална квалификация по финансово планиране, застраховане, инвестиции, пенсионни системи, данъчно и наследствено планиране, пари и капиталови пазари в Американския колеж в Bryn Mawr, Пенсилвания. Притежава допълнителни специализации по макроикономическо финансово програмиране и политика от Института на Международния валутен фонд и квалификационен курс към Японската импорт-експорт банка.

Христов работи над 30 години в сферата на финансите, икономиката и банковото дело. Професионалният му опит започва през 1980 г. като главен асистент в УНСС. От 1991 г. до 1994 г. е главен икономист и член на управителния съвет на БНБ. От 1995 г. е съветник на изпълнителния директор на Световната банка, а от 2007-2008 г. е изпълнителен директор на Централния депозитар в България. През 2008 г. става член на експертна група по финансово образование към Европейската комисия, като през 2011 г. е член на банковата консултативна група към европейския банков орган. От 2014 г досега е член на консултативна група по ценни книжа и пазари към европейския орган по ценни книжа и пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Оп оп грешка или Козяк ще мижи за Операция Тарантелла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още