IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в парламента видя договорка за подуправителите на БНБ

Депутатите обсъждаха ролята на БНБ за влизане на България в еврозоната

15:12 | 13.07.23 г.
Снимка: БНБ
Снимка: БНБ

След проведени дебати депутатите приеха процедурните правила за избор на подуправители на Българската народна банка (БНБ). Народните представители гласуваха със 145 гласа „за“, 66 гласа „против“ и без „въздържали се“.

Проектът за решение за избор на подуправители на централната банка е по предложение на Комисията по бюджет и финанси на парламента. Преди няколко дни от "Има такъв народ" намекнаха, че Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Петър Чобанов от ДПС са кандидати за подуправители, но това не беше потвърдено от тях.

Нямаше коментари за правилата, на които трябва да отговарят кандидатите, но опозицията в лицето на парламентарните групи на "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН) и БСП видя задкулисни договорки при избора на представители в банковия регулатор.

Цончо Ганев от „Възраждане“ посочи, че това е поредната договорка между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“ за регулаторите при „преразпределяне на властовия ресурс в страната“. Депутатът е убеден, че те ще отидат при големите коалиционни партньори и добави, че не е нужно коалицията в лицето на първите две партии да продължава твърдо да отрича, че има нещо общо с ДПС. „ДПС участват в управлението, включително и в избора на правителството“, коментира Ганев.

Петър Петров от "Възраждане" също настоя да бъдат приети процедурните правила за избор на подуправители на БНБ, за да лъсне коалицията между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ", заяви, че вече е ясен изборът на кандидатите за подуправители на БНБ с абревиатури на имената – Андрей Гюров и Петър Чобанов. „В правилата за избор на подуправители на БНБ трябва да се издигнат и кандидатурата на Даниел Лорер и неговата съпруга, за да имат работа на много висок пост“, заяде се депутатът.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов потвърди, че „сглобката в парламента и в управлението е страшен цирк, без да се обижда циркът“.

Деян Николов от „Възраждане“ насочи дебатите към темата за референдума за и против приемането на европейската валута у нас и предложи да има икономически дебат в бюджетна комисия за евентуалното влизане на България в еврозоната. Според него, след като е нарушен законът за референдумите, трябва да има яснота какви са ползите и рисковете от влизането на България в еврозоната и настоя в правилата за избор на ръководство на централната банка да се постави условието „БНБ да си сложи печата върху анализа за еврозоната“. Той напомни, че такъв доклад има, но той не е публичен, защото Министерство на финансите не е излязло със становище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още