IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EЦБ променя значително тазгодишните си стрес тестове

Очаква се с намесата на ЕЦБ съотношението на общия капитал на банките да се промени с 5 процентни пункта

17:06 | 20.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) направи една най-сериозните си промени до момента в своите стрес тестове за банките, след като кредиторите възприеха нереалистичен според нея подход за оценка на рисковете за балансите си, пише Bloomberg.

Банките, които са помолени в тестовете да изчислят въздействието на конкретни икономически сценарии върху състоянието си, първоначално изчислиха, че съотношението на общия им капитал в най-лошия случай ще намалее с около 3,5 процентни пункта, твърдят хора, запознати със случая. Впоследствие ЕЦБ коригира стойността, което доведе до промяна от около 5 процентни пункта върху крайните резултати, допълват те.

Въпреки че е обичайно за ЕЦБ да оспорва резултатите, подадени от банките, относителният ефект от тазгодишната т.нар. фаза за осигуряване на качеството, вероятно ще е по-голям, отколкото при предишни тестове, смятат хората, пожелали да запазят анонимност.

Bloomberg съобщи миналия месец, че ЕЦБ е предупредила банките, преминали ранния кръг от теста, че окончателните резултати няма да бъдат толкова розови. Различните възгледи засилват напрежението между ЕЦБ и кредиторите, които тя следи, като голяма част от тях са недоволни от прекалено натрапчивия, според тях, надзор, докато се стремят да вдигнат цените на акциите си като плащат повече на инвеститорите.

Тестовете, които се провеждат на всеки две години, дават ясна представа за това доколко банките са подготвени да издържат на сътресения и дали отговарят на капиталовите изисквания. Добра оценка на здравето засилва аргументите за разпределяне на милиарди евро изплащания на акционерите.

Смята се, че последният тест е използвал най-трудния икономически сценарий до момента. И все пак дори след намесата на ЕЦБ много кредитори се представиха по-добре, отколкото преди две години благодарение на увеличените печалби и положителния ефект от по-високите лихви върху приходите от заеми, смятат източниците.

Говорителите на ЕЦБ и Европейския банков орган, координиращ стрес тестовете, отказаха да коментират. Очаква се резултатите да бъдат публикувани до края на месеца.

За разлика от Федералния резерв на САЩ, ЕЦБ разчита на банките да изчислят как техните баланси ще бъдат засегнати при различните сценарии на стрес тестовете, след което преглежда и оспорва резултатите. Това означава, че ЕЦБ възлага голяма част от работата на външни организации, като също така позволява на банките да „надхитрят“ системата, ако искат да увеличат максимално капитала, с който разполагат за изплащания.

Андреа Енрия, ръководител на банковия надзор на ЕЦБ, е изразил разочарованието си от прекаления оптимизъм на някои банки. На заседание при закрити врата на Надзорния съвет на ЕЦБ този месец Енрия е призовал да се вземат мерки, с които подобни нереалистични самооценки на банките да бъдат предотвратени, твърдят източниците.

Deutsche Bank AG, UniCredit SpA и Commerzbank AG са сред кредиторите, които ще понесат по-малък удар върху капиталовите си съотношения в теста в сравнение с предния такъв, съобщи Bloomberg по-рано този месец.

Тестът включваше сериозни икономически предположения, които натежаха много на някои фирми, особено на тези, които се занимават с кредитиране на бизнес имоти. Базираната във Франкфурт Helaba е претърпяла по-голям удар в капиталовото си съотношение, отколкото преди две години, смята един от хората, запознати със случая. Говорител на Helaba е отказал коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още