IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед пуска нова платежна система в реално време

FedNow ще позволи на американците да получават и изпращат пари за секунди, по всяко време на денонощието

21:50 | 20.07.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ пуска нова платежна система, предназначена да ускори движението на пари между банките в страната, като това е първата нова мрежа на централната банка от десетилетия насам, съобщава Bloomberg.

Новото решение ще позволи на американците да получават и изпращат пари за секунди, по всяко време на денонощието.

Системата, наречена FedNow, ще осигури на отговарящите на условията банки със сметки във Фед възможност да изпращат пари незабавно от четвъртък. Досега около 50 институции са завършили официалното тестване и сертифициране, необходими за изпращане или получаване на плащания в новата мрежа, информира още централната банка.

Пускането на FedNow се очакваше от доста време, като още през 2019 г. Фед обяви планове за създаване на системата. По онова време ходът на централната банка беше възприет като голям отпор на интензивната лобистка кампания на Wall Street, тъй като системата се конкурира с подобна частна мрежа, създадена от най-големите американски банки.

„Федералният резерв изгради услугата FedNow, за да направи ежедневните разплащания през следващите години по-бързи и по-удобни“, изтъква управителят на централната банка Джеръм Пауъл. „С течение на времето, тъй като все повече банки ще избират да използват този нов инструмент, ползите за физическите лица и фирмите ще включват възможност на лице да получи незабавно заплата или на компания незабавен достъп до средства при плащане по фактура“, добавя той.

Фед разполага вече с подобна система за плащания в реално време, FedWire, но тя е запазена за мащабни, предимно корпоративни трансакции, и функционира единствено в работните часове от денонощието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Аа, тpoлът копейник с многото регистрации са го вдигнали по тревога са цъка минуси, хехеее :))) жалка копейнишка работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 70
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: cyclop Аахаха, празноглава копейка - лозунгар, сега това ли ви е новата надежда? Или "валутата" на БРИКС, дето била обезпечена със злато? Хахаа, откъде ви намират такива,слабоуми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 11
cyclop
преди 9 месеца
НО КАК СА ЖИВЕЛИ ДОСЕГА! БЕЗ ДА ИЗПРАЩАТ ПАРИ ЗА СЕКУНДА! Дааа, задава се СИБИДИСИто и с него пълното, тотално, необратимо робство завинаги. Освен ако спре тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още