IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на кредити в България ще остане силно, прогнозира експерт

Покупката на имот и ръстът на заплатите са основните двигатели на интереса към кредитирането, коментира Тихомир Тошев от "КредитЦентър" в интервю

12:21 | 12.08.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Активността при търсенето на кредити продължава да е доста висока и това се дължи основно на ниските лихви. Повишаването на лихвите от края на миналата година до момента е с около 0,1 до 0,3 процентни пункта, което не притеснява кредитополучателите.

Това каза в интервю за БТА Тихомир Тошев, управител на "КредитЦентър", в коментар за ситуацията на пазара и очакванията за развитието му в следващите месеци.

БТА припомня, че през април, с цел "да охлади" кредитирането, Българската народна банка (БНБ) за първи път от години реши да повиши задължителните минимални резерви, които банките трябва да поддържат, считано от 1 юли.

Месец по-рано се увеличи и процентът им за привлечените средства от чуждестранни лица. 

Последните данни, обявени от БНБ – за юни, показват, че броят на кредитите на домакинствата расте на годишна база с 1,6 процента, а размерът им - с 14 процента. Над една четвърт от взетите кредити са с размер в диапазона 100 хил. – 250 хил. лева.

Прогнозите на кредитния консултант са, че до края на годината ще има още едно повишаване на лихвите в рамките на 0,1 до 0,3 процентни пункта, но и то не се очаква да повлияе на търсенето на кредити.

"Водещият интерес продължава да е покупката на жилище, в последните няколко месеца имахме и доста засилен интерес в посока рефинансиране на кредити. При потребителското кредитиране през лятото фокусът е върху ремонтите и обновяването на дома. Най-често теглените суми за това са между 20 хил. и 40 хил. лева. Следват кредитите за покупка на семеен автомобил и за обединяване на задължения", каза Тихомир Тошев.

Друг фактор, който подкрепя търсенето на кредити, е ръстът на заплатите, коментира още Тошев.“ Средната работна заплата расте, безработицата остава ниска и точно това мотивира хората да са по-смели в решенията си, когато имат нужда от кредитиране“, смята той.

Въпреки че на имотния пазар наблюдаваме намаляване на сделките в последните четири тримесечия, сделките с кредити стават повече, допълва той. При потребителските кредити активността намалява донякъде във връзка с инфлацията, която все още не е овладяна и това притеснява хората.

Тошев прогнозира, че лихвите по ипотеките ще достигнат 2,5-3% до края на годината, а по потребителските кредити – 4,5-7%. Банките се конкурират усилено за платежоспособни клиенти и това е основната причина все още да предлагат атрактивни продукти. Другата е, че все още лихвите по депозитите са ниски, казва той.

Според Тихомир Тошев финансовата култура на българина се повишава. Хората вече не теглят кредити на всяка цена и преценяват добре възможностите си, внимателно избират банките, от които да изтеглят кредит, срокът му, съпътстващите продукти и това е с желание да постигнат най-добрата възможна сделка, пояснява той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 12.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 2
scott
преди 8 месеца
ВЪПРОСА Е ДАЛИ ИЗПЛАЩАНЕТО НА КРЕДИТИТЕ НЕМА ДА СПРЕ!Удри како кьовеши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
Ever
преди 8 месеца
Служител в КредитЦентър обянява, че ще продължи да има търсене на кредити.Вие какво очалвахте да каже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
Julius_BG
преди 8 месеца
Ааа, *** той "експерта" бил тихомир тошев :Д :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още