IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на турските банки се сриват след прекратяване на схема за защита на депозитите

В неделя централната банка започна да свива преобразуването на депозити в чуждестранна валута във валутно защитени депозити в лири

16:23 | 21.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на турските банки поевтиняват, а лирата достигна рекорден минимум спрямо долара, след като централната банка започна отмяната на схема, която защитава депозитите в лири от обезценяване на валутата, съобщава Ройтерс.

В неделя централната банка започна да свива преобразуването на депозити в чуждестранна валута във валутно защитени депозити в лири съгласно схема, известна със съкращението KKM и въведена от правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган в края на 2021 г., за да спре историческия спад на лирата.

Институцията заяви, че банките трябва да насърчават прехода от KKM сметки към обикновени сметки в лири, отчасти като разубеждават юридически и физически лица да подновяват ККМ сметки.

Индексът, който следи представянето на акциите на банките, се понижи с 5,4%, преди частично да се възстанови от загубите. Към 15:30 часа българско време той е с 3,2% надолу до 6717,32 пункта. Лирата докосна рекордно дъно от 27,1675 лири за долар, отслабвайки леко спрямо нивото на затваряне от петък.

„Първоначалната реакция бе на разпродажби [на банкови акции] заради очакванията, че лихвите по депозитите ще се повишат, нетните лихвени маржове ще се стеснят, макар че лирата по ККМ схемата е на сравнително ниско ниво“, казва мениджър на фонд, поискал анонимност.

„Изглежда банките ще продължат да бъдат ползвани като политически инструмент“, добавя той. Според него това повишава очакванията, че ще бъдат въведени нови мерки в банковия сектор в средносрочен план, които може да продължат да потискат акциите на банките.

Книжата на турската Akbank водят при загубите в сектора, поевтинявайки с 4,97% към 15:30 часа, а сутринта се представяха най-зле в основния индекс BIST-100.

Акциите на Garanti Bank обаче следобед ги изпревариха по спад, потъвайки с 6,55%, а тези на Yapi Kredi Bank и Is Bank са съответно с 4,85% и 3,49% надолу.

Халук Бурумчекчъ, основаващ партньор на Burumcekci Consulting, изчислява, че целта е намаление с 15% на ККМ депозитите до края на годината, които в момента са с обща сума от 3,36 трлн. лири (123,7 млрд. долара).

ККМ сметките нараснаха остро от 2021 г. насам до около четвърт от всички банкови депозити, до голяма степен продиктувано от спада от 68% на стойността на лирата през последните две години.

За да покрива разходите по обезценяване в ККМ схемата, централната банка плати 300 млрд. лири през юни и юли, когато лирата се срина отново. Разходите този месец се оценяват на 350 млрд. лири.

Централната банка повиши и съотношенията на задължителните резерви на кредиторите за валутни депозити, което допълнително тласка клиентите към редовни сметки в лири.

„Увеличаването на лихвите по заемите след решения за валутни защитени депозити може да намали търсенето на заеми, което ще бъде отрицателно за банките“, казва Филиз Ерилмаз, главен икономист в брокерската компания ALB Yatirim.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още