IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка отменя скъпа схема за защита на депозитите в лири

Повишават се изискванията за задължителните резерви на кредиторите за валутни депозити

11:04 | 20.08.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Централната банка на Турция започна да отменя в неделя скъпа схема, която защитава депозитите в лири от обезценяване на валутата. С това Анкара прави още един ход към по-ортодоксална политика на централната банка, освен повишаването на лихвените проценти, пише Ройтерс.

Централната банка заяви в ранните часове в неделя, че е премахнала целите, приложени към банките за определени нива на конвертиране на депозити в чуждестранна валута към схемата за защита на лирата, известна като KKM.

Централната банка сега иска кредиторите да си поставят нова цел за прехвърляне на депозити, защитени от схемата KKM, в обикновени сметки в лири, отчасти като разубеждава компании и физически лица да подновяват депозитите в схемата.

Съгласно отделен указ в Официален вестник централната банка на Турция също така повишава съотношенията на задължителните резерви на кредиторите за валутни депозити, като допълнително подтиква клиентите към редовни сметки в лири.

За валутни сметки с матуритет до един месец съотношението на резервите е повишено до 29% от 25%, казва се в официално съобщение на президентството. За депозитите до една година то става 25%.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган въведе схемата KKM в края на 2021 г., за да спре историческия спад на валутата, който беше предизвикан от неговия неортодоксален стремеж да намали лихвените проценти въпреки нарастващата инфлация.

Оттогава сметките, обхванати от схемата, нарастват до около 117 млрд. долара, или 3,1 трлн. турски лири, около една четвърт от общите банкови депозити.

През последните две години турската лира поевтиня с около 68% спрямо долара, посочва Ройтерс.

За да покрие разходите за амортизация на KKM, централната банка плати около 300 млрд. лири (11 млрд. долара) през юни и юли, когато лирата отново падна. Разходите за този месец се оценяват на 350 млрд. лири.

Лирата беше стабилна през последния месец и затвори миналата седмица на 27,02 за долар, рекордно най-ниско ниво.

След като беше преизбран на президентския пост през май, Ердоган назначи нов министър на финансите и нов управител на централната банка, с което направи рязък завой в политиката. Лихвените проценти бяха повишени с 900 базисни пункта, властите обещаха да се откажат от десетки предишни разпоредби, за да охладят инфлацията и да балансират търговски дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 20.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още