IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко още ще поевтинее турската лира?

Дори след президентските избори инвеститорите се притесняват, коментира Красимира Коджаманова, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт

20:00 | 30.06.23 г. 2

Турските пазари реагират спокойно на увеличението на основната лихва до 15% от централната банка, но ще мине много време преди чуждестранните инвеститори да се успокоят достатъчно, за да се завърнат в страната. Лирата от своя страна продължава да поевтинява заради високата инфлация, която се очаква да е над официалните 40%, и неортодоксалните политики до момента. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Красимира Коджаманова, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт.

"Дори след президентските избори инвеститорите се притесняват. Въпреки зададената посока за евентуална промяна към вече актуалните към момента политики, които водят всички централни банки, има една несигурност, че това може да се осъществи наистина и страх, че президентът Ердоган може отново да реши, да се върне към нетипичните политики на поддържане на ниски лихвени проценти", посочи тя.

Красимира Коджаманова потвърди, че с тези политики на Ердоган централната банка изпразни резервите си и сега ще трябва да рефинансира дълговете на страната по време на повишаващи се лихвени проценти.

Тя смята, че спадът на лирата ще продължи, като очакванията ѝ са за диапазон до 26 лири за долар в следващите три месеца. По думите ѝ държавните банки се въздържат от подпомагане на лирата заради ниските си резерви и това е основна причина за спада.

Коджаманова напомни, че анализаторите прогнозираха по-голямо увеличение на лихвата, но от централната банка обявиха, че това ще става поетапно, за да се смекчат ефектите върху икономиката, особено след земетресението в началото на годината.

„Икономиката ще се забави до 3,2%-3,5% от второ към трето тримесечие, като в последните месеци ръстът на БВП е близо 4% на годишна база, обясни тя и допусна, че ако политиката на централната банка се запази, лихвеният процент ще се покачи до 25% с следващите три до шест месеца. – Това е сериозен ръст, но е недостатъчен на фона на тази двуцифрена инфлация. А основната цел, какво заяви президентът, е че ще се годи едноцифрена инфлация.“

Коджаманова отбеляза, че централната банка намали коефициента за поддържане на ценни книжа за търговските банки от 10% на 5%, но смята, че това едва ли ще има някакъв положителен ефект, а по-скоро ще облекчи дейността в банковия сектор. „Спадът на лирата доведе до спад на депозитите в турски лири и с по-висок коефициент банките щяха да бъдат задължени да държат по-големи количества ценни книжа в портфейла си“, поясни тя.

Как ще се отрази охлаждането на икономиките на търсенето на активи? Къде е слабостта на турската лира? Защо се изгуби ралито в активите на развиващите се пазари и добър момент ли е за влизане на турския пазар може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Колкото е валутния и борд https://tradingeconomics.com/turkey/gold-reserves
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 10 месеца
Колкото и унгарския форинт - още малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още