IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган се закани да охлади инфлацията до едноцифрено ниво

Икономиката се възстановява силно след двете опустошителни земетресения от февруари, изтъкна още турският държавен глава

17:30 | 17.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новият икономически екип на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще приоритизира охлажданетона инфлацията до едноцифрено ниво от сегашното ѝ равнище от около 40%, заяви държавният глава, цитиран от Bloomberg.

„Сега, когато изборите приключиха, нашата ръка е по-силна“, посочи Ердоган в телевизионна реч пред група турски износители в събота. „Ние ще забавим инфлацията до едноцифрено число, това ще бъде приоритет на новия икономически екип“, подчерта още президентът на Турция.

Той също така каза, че икономиката се възстановява силно след двете опустошителни земетресения от февруари.

Употребата на свръхниски лихви ускори инфлацията и доведе до масивно изходящи потоци на чуждестранни инвеститори в облигации и акции. Централната банка е изчерпала повечето си резерви в опит да запази лирата стабилна. Валутата все още пада с повече от 20% спрямо долара от началото на годината.

Инвеститорите чакат да видят дали новият министър на финансите Мехмет Шимшек и управителят на централната банка Хафизе Гайе Еркан ще прекратят неортодоксалната икономическа политика на Ердоган, която включва задкулисни интервенции за поддържане на лирата и поддържане на лихвените проценти доста под нивото на инфлацията.

Централната банка ще проведе заседание за определяне на лихвените проценти на 22 юни.

По-рано този месец вицепрезидентът на страната Джевдет Йълмаз обяви, че Турция ще предприеме стъпки за намаляване на инфлацията и ще следва правилата на свободния пазар, докато се опитва да повиши конкурентоспособността и производителността. По думите му Анкара ще поддържа фискална дисциплина и ще прилага последователен набор от политики.

„Ще предприемем ефективни и решителни стъпки в борбата с инфлацията, която виждаме като основен проблем“, каза Йълмаз в заключителните думи на заседанието на борда в президентския дворец по-рано тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 17.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още