IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрата репутация на новия финасов министър на Турция не успява да спаси лирата

Турската валута продължава да поевтинява, инфлацията през май се забави под 40%

11:13 | 05.06.23 г.
Мехмет Шимшек. Снимка: Bloomberg
Мехмет Шимшек. Снимка: Bloomberg

Турската лира поевтиня с почти 1% в понеделник при слаба търговия в Азия, надхвърляйки 21 лири за долар - нестабилна първоначална реакция на назначаването на високо ценения Мехмет Шимшек за министър на финансите, предаде Ройтерс.

Курсът достигна 21,1 лири за долар, недалеч от рекордно ниската стойност от 21,8 лири за долар, отбелязана миналата седмица.

56-годишният Шимшек спечели доверието на пазарите по време на мандатите си като министър на финансите и вицепремиер между 2009 г. и 2018 г. В неделя той заяви, че Турция няма друг избор, освен да се върне на „рационална основа“.

Назначаването му се разглежда като сигнал, че новоизбраното правителство на президента Реджеп Ердоган се отдалечава от необичайната си политика за намаляване на лихвените проценти на фона на високата инфлация, която трайно засегна стойността на лирата.

„Надеждата е, че той (Шимшек) може да подтикне към завой към така необходимата ортодоксална икономическа политика и да се ангажира с пазара по-ефективно“, коментира Мохамед Елми, старши портфолио мениджър за развиващите се пазари във Federated Hermes.

Годишната инфлация при потребителските цени в Турция достигна 24-годишен връх от над 85% миналата година и 44% през април, сигнализирайки, че е необходимо допълнително затягане на паричната политика, коментира Елми.

„Едно просто завръщане към надеждна икономическа политика може да доведе до значителна промяна в инвестиционната привлекателност на Турция“, посочва той. „Дългосрочната перспектива за Турция все още е много положителна... младо население, разрастваща се средна класа и ключово стратегическо местоположение, страната има редица фактори в своя полза“.

Инфлацията се забавя под 40% след осигуряването на безплатен газ за домакинствата

Същевременно инфлацията в Турция се е забавила през май до най-ниското си ниво от 2021 г. насам, след като Ердоган изпълни предизборното си обещание да осигури безплатен природен газ за домакинствата, съобщи Bloomberg.

Потребителските цени през миналия месец са се повишили с 39,6% спрямо година по-рано, малко по-слабо от прогнозите, след покачването от 43,7% през април, сочат данните, публикувани в понеделник от статистическата служба TurkStat. На месечна база инфлацията е близо до нула за първи път от четири години, като покачването е символично - от 0,04%.

Предизборното решение на Ердоган означава, че цената на газа за домакинствата, която има тегло от малко под 3% в кошницата с потребителски цени, е била записана като нулева за май от TurkStat.

Въпреки че на годишна база инфлацията се забави за седми пореден месец след достигането на връх от близо 86% през октомври, малко вероятно е облекчението за домакинствата да продължи заради силното обезценяване на турската валута.

В знак, че натискът върху разходите остава висок, базисната инфлация, която изключва волатилни цени като тези на храните и енергоносителите, се е ускорила през май до 46,6% на годишна база от 45,5% през април.

Базисната инфлация в Турция остава по-висока. Графика: Bloomberg Базисната инфлация в Турция остава по-висока. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още