IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция поиска от банките да засилят корпоративното кредитиране

Целта е да се ребалансира икономиката

16:23 | 17.08.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Турският финансов министър Мехмет Шимшек призова търговските банки да дадат приоритет на растежа на корпоративните заеми, подчертавайки нуждата от по-ниски потребителски разходи, за да се ребалансира икономиката на страната, съобщава Bloomberg.

„Изключително важно е да подкрепим износа. Епохата на частни кредитори, единствено фокусирани върху потребителските заеми, трябва да остане в миналото“, казва Шимшек в четвъртък пред банковата асоциация на страната, известна под инициалите TBB.

Финансовият министър одобри по-високите лихвени проценти, за да се забави местното търсене и да се овладее инфлацията, след като пое поста след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган през май. Новият гуверньор на централната банка, избрана, след като Шимшек се завърна в кабинета, повиши основните лихвени проценти в Турция с общо 900 базисни пункта.

Паричното затягане ще продължи, но трябва да бъде подкрепено от промяна в състава на новите заеми в банковия сектор, каза Шимшек. Годишният ръст на корпоративните кредити е под 20% към края на юли, което е наполовина по-малко спрямо темпа на разширяване на потребителските заеми през същия период, показват последните официални данни на централната банка.

Шимшек, който е бивш стратег от американската банка Merrill Lynch, се ангажира със завръщане към ортодоксалните идеи след години на политики с цел ръст на всяка цена, наложени от Ердоган преди изборите за президент.

Има обаче ограничение докъде може да стигне Шимшек, докато Ердоган се готви за местни избори през март, като партията му иска да си върне Истанбул след унищожителна загуба там през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още