IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Вилроа дьо Гало: Лихвените проценти са близо до връхната си точка

Скорошните колебания в цената на петрола не би трябвало да променят основната тенденция за забавяне на инфлацията, смята представителят на ЕЦБ

15:09 | 06.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Франсоа Вилроа дьо Гало, който е член на управителния съвет на Европейската централна банка, заяви, че лихвените проценти са близо до връхната си точка, но отказа да посочи дали това означава, че финансовата институция ще повиши лихвите или ще се въздържи през следващата седмица, пише Bloomberg.

„Днес няма да кажа какво ще решим на 14 септември, още повече, че нашите опции са отворени за тази среща, както и за следващите“, коментира на управителят на централната банка на Франция пред BFM Business. „Все пак съм убеден, че сме близо или много близо до най-високата точка на лихвените проценти“.

Той допълва, че поддържането на високи разходи по заемите за достатъчно дълъг период сега е по-важно от повторното „значително“ повишаване на лихвите.

Нежеланието на Вилроа дьо Гало да коментира решението от следващата седмица следва приемера на управителя на Европейската централна банка Кристин Лагард, която се придържа към позицията си, че на срещата може да има или задържане на настоящото ниво на лихвите, или десето поредно увеличение.

Данните от миналата седмица показаха, че основната инфлация – показател, който централните банкери следят внимателно – се е забавила през август, макар че остава стабилна. Нивото от 5,3% е значително над целта на ЕЦБ за 2%.

В телевизионно интервю в сряда Вилроа заяви, че инфлацията е преминала своя пик в началото на годината. Скорошните колебания в цената на петрола не би трябвало да променят основната тенденция за забавяне на инфлацията, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още