IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ започва да се съмнява, че обърнатата крива на доходността е абсолютен индикатор за рецесия

Кривата на доходността по облигациите в САЩ например е обърната от повече от година, но рецесия не настъпва

15:18 | 01.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка предупреди, че не бива да се обръща прекалено голямо внимание на един от индикаторите на пазара на облигации (обърнатата крива за доходността), която често се възприема като предвестник за рецесия, пише Bloomberg.

Силата на обърнатата крива на доходността да прогнозира предстояща рецесия отслабна през последните години в резултат на изкупуването на облигации от централната банка, заяви ЕЦБ в протокола от срещата си за паричната политика през юли.

Изкупуването е натежало върху т. нар. „срочна премия“, посочваЕЦБ. Това е допълнителният компонент на доходността, който инвеститорите обикновено изискват, за да компенсират рисковете от притежанието на държавни ценни книжа (ДЦК) с по-дълъг срок.

В продължение на месеци тези, които твърдяха, че икономиките вървят към рецесия, използваха обърнатите криви на доходността в САЩ и Европа, за да аргументират мнението си. Смята се, че инвеститорите се ориентират към дългосрочни облигации и по този начин лихвите по тях падат под тези по краткосрочните ДЦК, очаквайки разходите по заемите в бъдеще да се понижат със забавянето на икономиката.

Кривата на доходността между двугодишните и 10-годишните германски облигации е обърната с около 50 базисни пункта от началото на юли насам, което е най-дълбоката инверсия от 1992 г. насам. Почти всяка рецесия, която икономиката САЩ е претърпяла от 1955 г. насам, е била предшествана от такава форма на кривата, въпреки че до средата на 2023 г. спад не е настъпил. Кривата на доходността по държавните облигации на САЩ е обърната повече от година.

Кривата на доходността по облигациите в Германия остава обърната. Графика: Bloomberg Кривата на доходността по облигациите в Германия остава обърната. Графика: Bloomberg

ЕЦБ призна в протокола от заседанието си, че обърнатата крива на доходността на еврозоната „отново е предизвикала притеснения от рецесия сред пазарните участници“, особено като се има предвид досегашния опит с това изменение.

Въпреки това „заради ефекта на запасите от облигации, притежавани от централните банки, срочната премия остава потисната, което може да намали прогностичния характер на наклона на кривата на доходността за икономическия растеж“, пишат от регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 8 месеца
А някой задава ли си въпроса че тази крива отразява една по нормална пазарна обстановка относно развитието на икономикта ?Те наляха пари изкуствено,изкуствено сринаха предлагането с мерки и репресии после кривата не означавала нищо ,ами то и при комунистическия строй с държавна намеса пак нищо не показва кривата То не бяха локдауни ,то не бяха помощи ,то не бяха пари за войната и какво ли не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още