IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс от Фед: Политиката ни е такава, каквато трябва – остава да следим данните

Част от колегите му предупредиха, че е нужно време, докато затегнатата парична политика даде резултати

11:18 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс заяви, че паричната политика на САЩ е „на добро място“, но служителите ще трябва да разгледат и анализират данните, за да решат как да действат по отношение на паричната политика, съобщава Bloomberg.

„Смятам, че паричната ни политика в момента е правилната от гледна точка на това, че е рестриктивна“, коментира Уилямс в четвъртък по време на модерирана дискусия с репортера на Bloomberg TV Майкъл Маккий в централата на Bloomberg LP в Ню Йорк.

Гуверньорът на Фед в Ню Йорк заяви, че политиката постига желаните ефекти за балансиране на търсенето и предлагането и за забавянето на инфлацията, добавяйки, че Фед е „направил много“, като е повишил значително лихвите си. В същото време централните банкери трябва да пренастроят политиката, ако е необходимо, за да гарантират, че ще върнат инфлацията устойчиво към целта си от 2%.

„Ще трябва да продължим да наблюдаваме данните, внимателно да анализираме всичко това и наистина да си зададем въпроса: това достатъчно рестриктивно ли е“, коментира той. „Трябва ли да увеличим лихвите отново, за да сме сигурни, че поддържаме този стабилен напредък по отношение на свиването на дисбалансите на пазара на труда и в забавянето на инфлацията?“

Федералната комисия за отворените пазари (FOMC) повиши основната си лихва през юли до диапазона от 5,25% до 5,5%, което е най-високото ѝ ниво от 22 години насам, след като през юни направи пауза. Въпреки че централните банкери не са изключили възможността за ново увеличение на лихвите тази година, те забавят темпа на повишение, тъй като кампанията за затягане на паричната политика вероятно е към своя край.

Инвеститорите очакват представителите на Фед да запазят лихвите на текущото им равнище на срещата на 19 и 20 септември. Дотогава централните банкери ще имат достъп до нови икономически данни, на които да обърнат внимание, включително и за инфлацията.

Миналия месец Уилямс заяви, че според него централните банкери почти са увеличили лихвите до върховото им равнище и че основният въпрос, пред който са изправени в момента, е да разберат колко дълго ще трябва да поддържат политиката рестриктивна.

В четвъртък други представители на Фед предложиха различни мнения относно курса на лихвите.

Председателят на Федералния резерв на Далас Лори Логан заяви, че пауза на предстоящата среща за паричната политика на Фед може да е уместна, „но това не означава край на повишенията“.

„През следващите месеци допълнителна оценка на данните и перспективите може да потвърди, че трябва да направим повече, за да преборим инфлацията“, коментира тя пред Dallas Business Club.

На събитие във Флорида гуверньорът на Фед в Атланта Рафаел Бостич отново изтъкна, че икономиката се забавя и предупреди, че трябва да мине известно време, докато кампанията на централната банка за повишаване на лихвите даде резултат.

„Това, което с радост мога да кажа, е, че видяхме как инфлацията се забавя“, заяви Бостич на събитие в колежа „Брауърд“. „Имам чувството, че сега се намираме в рестриктивна ситуация. И просто трябва да оставим ограниченията да си свършат работата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още