IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки прехвърлят най-бързо лихвите по депозитите към клиентите си

Макар че банките бързо наложиха по-високи лихви на кредитополучателите, те прехвърлят по-бавно ползите от тези увеличения към собствениците на депозити

10:08 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Множество европейски банки най-накрая са започнали да прехвърлят по-високите лихви към собствениците на депозити – ход, който ще засегне печалбата им, но ще помогне да отблъснат критиките от регулатори и законодатели, съобщава Bloomberg.

Banco Santander наскоро представи сметка, която поне засега дава на британските потребители лихва от 5,2%. Германската Deutsche Kreditbank наскоро повиши лихвата, която предлага до 3,5%, за да се пребори със спада в депозитите. Италианската UniCredit предлага 6,7% на някои собственици на депозити в Югоизточна Европа, които оставят парите си в банката за поне година.

Заедно ходовете ще помогнат да се повиши средната доходност по спестовните сметки на пазарите из Европа.

„Лихвата се вдига, не съм изненадан и мисля, че има много добри причини защо трябва да бъде повишена“, коментира гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли по повод средните лихви по британските депозити в изслушване този месец. „Възможно е да е имало преходен елемент, тъй като лихвеният режим се промени. Ако това продължи постоянно, тогава мисля, че ще имаме големи проблеми“.

АЦБ и останалите централни банки в Европа агресивно повишават лихвите през последните години, докато се опитват да охладят инфлацията, която обхвана региона. Макар че банките бързо наложиха по-високи лихви на кредитополучателите, те прехвърлят по-бавно ползите от тези увеличения към собствениците на депозити.

Това предизвика критики от законодатели и регулатори, които твърдят, че поведението им цели да вдигне печалбите им. И наистина, нетните лихвени маржове на европейските банки – ключова метрика за рентабилност, която показва разликата между лихвите, които банките събират от заеми и които изплащат по депозити, са се вдигнали до най-високото си ниво от поне 10 години през второто тримесечие, показват данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

„Очевидно ще има известен марж за банките, но това изглежда прекалено“, каза Джеймс Дъдридж, консерватор в британския парламент, по време на изслушването. „Смятаме ли, че това е приемливо? Какви са последиците от това? И то не само за потребителите, нека го признаем: защо да си правим труда да пестим при тези лихви?“.

Британските банки по-бързо променят лихвите по депозитите, посочва Джонатан Пиърс, банков анализатор в Numis Corp. “Бетата“ на техните депозити, която измерва дела на лихвените увеличения, които банките прехвърлят на собствениците на спестовни сметки, се е увеличила до 44%, докато средно нивото при европейските банки е нараснало до 25%, посочва Пиърс.

Това идва с цена за британските кредитори: движението на депозити от сметки с ниски към високи лихви намалява банковите приходи средно с 250 млн. паунда (312 млн. долара) месечно.

„Разбира се, това, което ще продължите да виждате, е, че потребителите преминават от безсрочни депозити с по-ниски лихви към срочни депозити с по-високи лихви“, казва Пиърс. „Това ще увеличи общите разходи за депозити на банките“.

Тези ходове следват решения на британската Служба за финансово поведение, която обяви през юли, че ще предприеме „твърди мерки“ срещу компании, които не прехвърлят ползите от по-високите лихви към клиентите. Оттогава насам агенцията получи доклади от девет от най-големите финансови компании в страната за лихвите, които предлагат по депозитите си, и сега анализира предоставените данни.

„Откакто бе публикуван планът, виждаме по-го-голяма наличност на по-високи лихви както при срочните, така и безсрочните депозити“, казва агенцията в изявление. „Приветстваме развитието на по-конкурентен пазар“.

Европейските кредитори отдавна са изправени пред жестока конкуренция от онлайн банки, които не носят бремето на разходи, свързани с клонове или стари IT системи, с които традиционните банки трябва да се борят. Това позволи на т.нар. необанки бързо да повишат лихвите по депозитите си.

Например Atom Bank, първата британска онлайн банка, сега предлага на собствениците на депозити една от най-добрите доходности по едногодишен депозит – 5,9%. Друга онлайн банка Kroo, която получи пълен банков лиценз миналата година, предлага 4,35% лихва по текущите си сметки.

Дори банка като JPMorgan Chase & Co., която през последните години дебютира с изцяло цифрово потребителско предложение в Обединеното кралство, вдигна залога, като предложи 4,1% доходност по своята спестовна сметка с лесен достъп. В САЩ, където има хиляди клонове, тя предлага едва 0,01% за стандартната си спестовна сметка.

С хода си този месец Santander каза, че предлаганите 5,2% са „най-високата лихва“ на пазара. Банката вече предупреди, че предложението е налично само до 17 септември и може да бъде спряно по-рано, ако има голямо търсене на вида депозит.

Deutsche Kreditbank, дъщерно дружество на BayernLB, повиши лихвите, които предлага на клиентите, след като депозитите му се свиха с 4,8 млрд. евро през първите шест месеца на годината. След хода банката каза, че отново е започнала да отчита входящи потоци.

Междувременно UniCredit предупреждава от месеци, че по-високите лихвени проценти скоро ще се превърнат в пречка за доходността, тъй като процентът на прехвърляне на лихвите към депозитите се повишава от 10% на 40% до края на годината.

„От второто тримесечие на тази година ще имаме обрат, при който основните лихви ще се покачват по-малко, но така нареченото прехвърляне ще се увеличи“, каза главният изпълнителен директор Андреа Орсел пред Bloomberg Television през юни. „Това ще създаде попътен вятър за всички банки“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още