IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цанко Арабаджиев: Инвестиции за над 150 млн. евро са привлечени у нас с „Три морета“

По какъв начин инфраструктурните проекти на инициативата могат да бъдат печеливши и за инвеститорите, коментира изпълнителният директор на ББР

17:39 | 15.09.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към днешна дата привлечените инвестиции за изпълнение на национални проекти от фонд „Три морета“ са за над 150 млн. евро посредством две транзакции. Общият размер на фонда е около 1 млрд. евро. При основаването му всяка от държавите се включва със сума съгласно нейните възможности и желания, като България е инвестирала 20 млн. евро. Това съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Инвестиционният фонд „Три морета“ е икономическото измерение на инициативата и финансов механизъм за реализирането на проекти в региона. Негови съучредители са насърчителните банки от участващите в проекта държави.

Цанко Арабаджиев напомни, че миналата седмица в Букурещ се проведе годишната среща на инициативата, където присъстваха президентите на повечето страни членки. Сред взетите ключови решения е включването на Гърция в екипа и обявяването на инициативата за създаване на втори фонд в рамките на „Три морета“, който ще бъде в сферата на иновациите.

Той посочи, че когато държавите членки на фонда са се събрали, са набрали 1 млрд. евро, с които инициативата "Три морета" да инвестира в инфраструктури проекти в три основни направления – транспорт, дигитализация и възобновяеми източници. Идеята е да се покаже, че проектите в тези направления и инфраструктурните проекти могат да бъдат печеливши и за инвеститорите.

"Предизвикателството е как тази инициатива да бъде продължена и надградена така, че успехът, който е до момента, да не се загуби", смята Арабаджиев.

Банкерът коментира и актуалната тема, свързана с вдигането на основния лихвен процент от страна на Европейската централна банка.

Според него ще последва и увеличение на лихвите и в България, и макар в момента у нас те да са доста ниски, той прогнозира, че лихвеното повишение неминуемо ще бъде усетено и в страната.

"Инфлацията се ограничава доста по-трудно, отколкото си мислим. Имат значение няколко неща. Първо – до каква степен повишаваш лихвените нива и след това колко време ги държиш, преди да започне съответният цикъл на понижение. Ако прекалено малко вдигнем лихвите, или ако в прекалено къс период от време ги задържим високи, има вероятност инфлацията да се завърне дори още по-силна", предупреди Арабаджиев.

Къде са най-значимите проекти в региона? Как се осъществява публично-частното партньорство в инициативата? Как ще се надгради идеята за инициативата? Ще има ли банка, която ще обединява държавите в региона?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още