IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промениха ли се перспективите на инициативата "Три морета"?

Каква ще е българската позиция при изпълнението на регионални проекти, коментира Румена Филипова, председател и съосновател на Института за глобални анализи

10:14 | 12.09.23 г.

Декларацията на Г-20 за войната в Украйна от срещата в Ню Делхи бе с доста смекчен тон за разлика от декларацията от срещата в Букурещ на инициативата "Три морета", която много ясно се изрази срещу руската агресия и обеща помощ за Киев. Причината е в различните членове и стратегически визии на двете организации. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Румена Филипова, председател и съосновател на Института за глобални анализи и обясни това с различните стратегически визии на двата региона.

"За Централна и Източна Европа борбата спрямо руската агресия и влияние винаги е била от първостепенно значение, дори и в исторически план. Това е различно за голяма част от страните от Г-20, където Китай се припознава като основна заплаха и затова на Г-20 излязоха на преден план други инициативи – осигуряване на свързаност между Индия, Близкия Изток и Европа като противовес на китайския "Пояс и път", посочи тя и уточни, че целта е противопоставяне на Китай.

Филипова посочи, че на срещата в Букурещ инициативата получи нов импулс с пълноправното членство на Гърция и асоциираното членство на Молдова и Украйна и съобщи, че на нея са били обявени и решения за нови проекти, увеличаване на инвестиционния капацитет на фондовете и създаването на фонд за иновации.

Председателят на Института за глобални анализи напомни, че Инвестиционният фонд на "Три морета" вече е раздал 6 млрд. евро за серия от проекти, но трябва да се привлича и частно инвестиране особено за големите регионални проекти като пътя "Виа Карпатия", който трябва да свърже Източна Европа от север на юг.

„Киберсигурността и ядрената енергетика също са били изведени като приоритетите, като в Румъния това се вижда с програмата за разполагане на малки модулни реактори (SMR), уточни Филипова.

Според анализатора в България инициативата "Три морета" „стана жертва на проруската дезинформация, като се говори едва ли не, че това е нов агресивен фронт срещу Русия“.

По думите на Филипова подходът на българската политика досега не беше съвсем точен, тъй като винаги се предлагаха проекти с най-вече национално значение, а идеята на инициативата е да се подобри регионалното сътрудничество.

„Това е изключително голяма възможност, която България може да използва за дигитална, енергийна и транспортна свързаност“, е мнението на Румена Филипова.

Тя потвърди, че на Русия ѝ се налага да търси военна помощ от други държави, които подобно на нея са се изолирали от либералния свят, но не са много страните, които са готови да правят това явно като Иран и Северна Корея.

Какво влияние ще окаже посещението на Ким Чен Ун на политиката на Русия? Има ли лостове Западът за влияние върху Пхенян? Има ли бъдеще в идеята на индийския премиер Нарендра Моди за нов мултиполярен световен ред? Ще заеме ли позиция глобалният Юг или ще играе неутрална роля при решаване на световни проблеми? Повече за срещата на "Три морета" може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още