IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 ще обсъди голям инфраструктурен проект за връзка на Индия с Близкия изток и Европа

Индия, САЩ, Саудитска Арабия, ОАЕ и ЕС са ключови участници в проекта

09:12 | 09.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/MICK TSIKAS
Снимка: EPA/MICK TSIKAS

САЩ, Саудитска Арабия и други страни ще подпишат на срещата на Г-20 споразумение за проучване на възможностите за изграждане на голям железопътен и пристанищен проект, който да свърже Индия с Близкия изток и Европа, съобщават американски представители, предава АФП.

Джон Финър, заместник-съветник по националната сигурност на САЩ, заяви, че ще бъде подписан меморандум за разбирателство, за да се "проучи проект за морски и железопътен транспорт, който ще даде възможност за поток от търговия, енергия и данни от тук, в Индия, през Близкия изток до Европа".

Освен Саудитска Арабия и Индия, ключови участници в проекта ще бъдат Обединените арабски емирства и Европейският съюз, заяви Финър пред репортери в Ню Делхи, където ще бъде открита годишната среща на върха на лидерите на Г-20.

Споразумението идва в момент, когато Вашингтон активно взаимодейства с кралството и го насърчава да нормализира връзките си с Израел. "Това е резултат от месеци на внимателна дипломация, тиха, внимателна дипломация, на двустранна и многостранна основа", добави Финър.

Този проект "има огромен потенциал, но колко точно време ще отнеме, не знам", казва още той.

Споразумението за обсъждане на проекта може да бъде сред най-осезаемите резултати от срещата на върха, тъй като лидерите на Г-20 са разделени в позициите си за войната на Русия в Украйна и са в задънена улица по отношение на постигането на споразумение за намаляване на въглеродните емисии.

Още преди началото на срещата на върха нейното значение беше поставено под въпрос, когато китайският лидер Си Дзинпин реши да я пропусне и вместо това изпрати своя номер две, премиера Ли Цян, в Индия.

Мястото на Русия е заето от външния министър Сергей Лавров.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още