IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Изключването на Русия от разговорите за зърнената сделка е неустойчиво

Турският президент е обсъдил въпроса за изтребителите F-16 с американския си колега Джо Байдън

16:42 | 10.09.23 г. 7
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: EPA/БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: EPA/БГНЕС

Всяка инициатива за съживяване на Черноморската зърнена сделка, която изолира Русия, вероятно няма да е устойчива, заяви турският президент Реджеп Ердоган на пресконференция след края на срещата на Г-20 в Делхи, цитиран от Ройтерс.

Русия се оттегли от сделката през юли, година след като тя беше постигната с посредничеството на ООН и Туция. Мотивът ѝ беше, че собственият ѝ износ на храни и изкуствени торове е изправен пред препятствия и недостатъчно украинско зърно отива към нуждаещи се страни.

Русия, Украйна и Турция ще продължат да обсъждат зърнената сделка, допълни Ердоган. Русия иска да изпраща безплатно зърно към по-бедни страни, което Турция подкрепя, каза още турският президент и допълни, че Катар също е съгласен.

Ердоган заяви, че не е изгубил надежда за съживяване на зърнената сделка.

Турският президент проведе разговори и с японския премиер Фумио Кишида в кулоарите на срещата на Г-20 относно усилията за съживяване на сделката, съобщиха двама запознати с въпроса източници, без да дават повече подробности.

Ердоган съобщи още, че е обсъдил въпроса за самолетите F-16 по време на кратък разговор с американския си колега Джо Байдън в кулоарите на срещата на лидерите на Г-20, предаде Анадолската агенция.

"Имах кратък разговор с Байдън. Ние обсъдихме и въпроса за F-16", каза Ердоган на пресконференция след срещата в Индия. "За съжаление нашите приятели продължават да говорят за Швеция, когато става за въпрос на F-16. Подобен подход наистина ни разстройва", посочи турският лидер.

Възможното присъединяване на Швеция към НАТО е в правомощията на турския парламент, добави той.

"Аз не съм в състояние да решавам сам. Това трябва да бъде одобрено от парламента. Швеция трябва да изпълни задълженията си", каза още той, цитиран от БТА.

Турция многократно е подчертавала, че кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и покупката от страна на Турция на самолети F-16 от САЩ не трябва да бъдат свързани помежду си.

Анкара поиска изтребители F-16 и комплекти за модернизация през октомври 2021 г. Сделката на стойност 6 млрд. долара ще включва продажбата на 40 изтребителя, както и комплекти за модернизация за 79 бойни самолета, които вече са на въоръжение в турските военновъздушни сили. Ключови законодатели на американския Конгрес обаче се заканиха да анулират сделката заради няколко искания, включително обвързването на покупката с одобрението от Анкара на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, напомня агенцията.

Ердоган е разговарял също за кандидатурата на Турция за членство в ЕС с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Той каза също, че планира да проведе утре телефонен разговор с премиера на Армения Никол Пашинян във връзка с действията на Армения в Нагорни Карабах, които той определи като "неправилни стъпки".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 10.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Ареса му на агата да върти далаевера с житото и сега реве. Спокойно, корабите пак товарят и излизат и без сделка. Но пPaccия и нейното зърно да си го продава по Китай и С.Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 7 месеца
"ЩЕ получим, ЩЕ държим далеч, ЩЕ бишкаме и ЩЕ заживеем в светлото евроатлантическо бъдеще!" - Дежурният евроатлантист с деструктивни наклонности се е метнал първи на балатума и надъхва електората в очакване на окончателната перемога над врага! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Моабет да става
преди 7 месеца
"Сделката на стойност 6 млрд. долара ще включва продажбата на 40 изтребителя, както и комплекти за модернизация за 79 бойни самолета, които вече са на въоръжение."А сега кажете ние колко ще получим за 3 млрд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 7 месеца
за какво са му на ердоган Ф16блок70/72 ?! що не си вземе безаналоговите пак-фа-паднали(су57) , готови , сделани , само чакат някой да ги вземе ... тия ф16 хем стари , хем скъпи , хем ги предплащаш , хем ги чакаш по 5-6-7 години , половината само на чертежи , завод нема ... е да пита форумните инструментални майстори на късият разказ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още