IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При 88 проверки на КЗП са установени 88 нарушения в 61 дружества за потребителски заеми

В 16 от компаниите има съмнения за прилагане на нелоялни търговски практики, посочиха от Комисията за защита на потребителите

21:32 | 02.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

При кампания на Комисията за защита на потребителите за контролна дейност на небанкови финансови институции, които предоставят потребителски кредити, в периода от 1 юни до 15 септември са извършени 88 броя инспекции на 61 дружества и са констатирани 88 броя нарушения, като в 16 от тях има съмнения за прилагане на нелоялни търговски практики. Съставени са 63 броя актове за установени административни нарушения (АУАН), издадени са 7 броя наказателни постановления (НП) и са сключени 5 броя споразумения съгласно Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), съобщиха от КЗП.

Кампанията на контролния орган е насочена към защита на икономическите интереси на потребителите, а именно – установяване спазването на Закона за потребителския кредит, включително и законосъобразността на събираните такси при предсрочно погасяване.

От КЗП уточниха, че проверките се извършват в офиси и по документи на небанкови финансови институции и проследяват спазени ли са изискванията за предоставяне от кредитора или кредитния посредник на преддоговорна информация под формата на „Стандартен европейски формуляр“ (СЕФ). При тях се установява дали е изпълнено задължителното условие за отпускане на потребителски кредит с осигурено обезпечение – поръчителство или банкова гаранция, както и дали е посочено в СЕФ изисканото обезпечение. Проверяват се размера на неустойка при неосигуряване на изисканите обезпечения, договорите с изцяло предсрочно погасени суми по тях, договорите с частично погасени суми и тези с упражнено право на отказ от сключен договор за кредит.

От КЗК установяват, че най-често нарушенията се изразяват в непредоставяне на предварителна информация в определената форма на СЕФ; изискано заплащане на такси и комисионни, свързани с действия по усвояване и управление на кредита; липса на изискуеми реквизити в договори.

Към настоящия момент проверките продължават, като за установените нарушения досега предстои съставяне на актове за установяване на административни нарушения и образуване на административно-наказателни производства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още