IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се вдигнат ли скоро лихвите по кредитите?

Рисково е да се спестява в долари, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев

14:26 | 04.09.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор

За първите пет месеца на 2023 г. се забелязва ръст на депозитите в България. "Българинът продължава да е спестовно насочен. Това започна от кризата през 2009 г., когато депозитите бяха 22 млрд. лева. В момента са над 74 млрд. лв. Ние имаме непрекъснат ръст на депозитите – хората предпочитат да имат заделени пари. Над 80% успяват да спестяват до около 10 хил. лева, докато само 20% успяват да спестят суми между 50 и 100 хил. лева", коментира пред Bulgaria ON AIR кредитният консултант Тихомир Тошев, но напомни, че доходите по малките населени места продължават да са много ниски.

Той прогнозира, че лихвите по депозитите в по-малките банки, които в момента са до 1,5%, ще се повишат до не повече от 2%.

Според него е рисково за българите да спестяват в долари, тъй като има валутен риск, но смята, че в евро и в лева няма толкова голяма разлика.

"Лихвата за ипотечните кредити се определя по средната лихва на депозитите. Лихвите ще тръгнат нагоре, когато лихвите по депозитите се увеличат. Хората не трябва да се притесняват, най-вероятно в следващите шест месеца няма да има увеличение. Индексите се увеличиха, но банките решиха да не увеличават лихвите. С половин до 1 процентен пункт може да се увеличат лихвите по изтеглените кредити в следващата година. Няма да има сътресения на кредитния пазар", е мнението на Тошев.

Той поясни, че основният фокус на рефинансирането е да подобрим условията по кредита си и посъветва да рефинансираме кредита си, ако плащаме лихва от 2,8%. 

„Може да отидете при своята банка и да обсъдите рефинансирането. Ако вашата банка не може да ви го предложи, тогава идвате при кредитен консултант“, посочи Тихомир Тошев и посочи, че това лято при рефинансиране са се спестявали по 15 - 25 хил. лева.

По думите му има проблем единствено с обслужването на бързите кредити и посъветва хората да направят банков потребителски кредит, с който да погасят бързите заеми и повече да не теглят такива.

Тошев посочи, че имотният пазар е активен, като особено през август има много сключени сделки и няма ръст на цените.

"Бързите кредити трябва да се теглят в малки суми до 500 лв. и да се погасяват до заплата. В повечето страни се наричат така - кредит до заплата", обясни кредитният консултант.

Докога големите банки няма да предлагат по-високи лихви по депозитите? Кога клиентите трябва да поискат рефинансиране на заема? Къде е на-добре да се инвестират свободните пари? Гледайте целия разговор.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 7 месеца
В момента е пълно с алтернативи на банките ,ккто писа и човека долу ,ДЦК,за до 2 години без алтернатива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
Sad
преди 7 месеца
В това интервю има много неточности и то целенасочени:1. Вече има банки у нас с лихви по депозити около 3%, например ТБИ банк. 2. На човек нищо не му пречи да прехвърли парите си на депозит в банка извън БГ-то, напроиер Румъния или Гърция, където лихвите по депозитите отдавна са на нива около 3%, и депозитите са пак гарантирани.3. Мълчи се и за ДЦК-тата, които държавата ни усложливо спря да емитира преди вече година. А скоро ще трябва. Там последните лихви бяха около 4.5%.Манипулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още