IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните карти на American Express ѝ носят впечатляваща печалба през тримесечието

Приходите на компанията са нараснали до 15,4 млрд. долара в периода от юли до септември

19:12 | 20.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Приходите и печалбата на American Express Co. (Amex) са нараснали до рекордни нива през третото тримесечие, тъй като компанията е продължила да привлича нови потребители, готови да плащат годишна такса за нейните продукти от висок клас, пише Bloomberg.

Amex отчете приходи в размер на 15,4 млрд. долара, задминавайки прогнозите на анализаторите. Тазгодишните приходи бяха повече и от миналогодишните 13,6 млрд. долара, генерирани през същия период. За този резултат допринесе 20-процентното увеличение на нетните такси за карти, като от компанията заявиха, че делът на картите, издадени срещу определена такса, съответства на 70% от всички нови сметки, които компанията е открила през тримесечието.  

„Търсенето на нашите продукти от висок клас остава силно“, сподели главният изпълнителен директор Стив Скуери в изявление в петък. „Инвестициите, които направихме в нашите предложения за стойност, стимулират утвърждаването на марката сред различните поколения.“

От години Amex инвестира в своята Platinum карта, която идва с годишна такса от 695 щатски долара. През тримесечието компанията обяви, че ще добави още бонуси към своята карта Business Gold и ще повиши годишната ѝ такса от 295 на 375 долара.

Нетната печалба на компанията за тримесечието се е повишила с 30% до 2,45 млрд. долара, или рекордните 3,30 долара на акция. Това е по-високо от средните 2,95 долара за брой, показват оценките на анализатори, събрани от Bloomberg.

През последните няколко години Amex се възползва от бума на пътуванията след пандемията. Сега обаче ръстът на разходите по картите на фирмата се забавя, което прави тазгодишният резултат по-слаб от този миналата година.

Общият обем в мрежата на фирмата се е увеличил със 7% до 420,2 млрд. долара, което не отговаря на прогнозите и е най-ниското ниво на растеж от десет тримесечия насам, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Ръстът на разходите „продължава да бъде много силен“ заяви Скуери пред анализатори по време на конферентен разговор. „Растежът на сметките, който наблюдаваме в момента, е в съответствие с нашите дългосрочни цели за растеж.“

Amex също се присъедини към конкурентите си със заделянето на повече пари за покриване на проблемни кредити, като провизиите са нараснали с 58% до 1,23 млрд. долара през третото тримесечие.

Компанията потвърди прогнозата си за ръст на приходите за цялата година с до 17%, а печалбата на акция би трябвало да намалее до диапазона от 11 до 11,40 долара. В по-дългосрочен план тя продължава да очаква ръст на приходите от над 10%, а печалбата би трябвало да нарасне с процент в средносрочен план, заявиха от Amex.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още