IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на American Express поевтиняват заради по-големите от очакваното провизии

Компанията повиши прогнозата си за печалбата на акция на фона на рекордното увеличение на приходите

16:45 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите American Express Co. се понижи съществено, след като компанията обяви, че е заделила повече средства за лоши кредити, отколкото очакваха анализаторите, което предполага, че покачващите се лихвени проценти може да ограничат способността на клиентите да плащат сметките си, съобщава Bloomberg.

Провизиите за необслужвани заеми достигат 778 млн. долара през третото тримесечие, което надхвърля очакванията на анализаторите, анкетирани от Bloomberg. Тяхната прогноза показва 573 млн. долара за провизии.

American Express предупреждава инвеститорите от месеци, че таксите ще се увеличат, тъй като потребителите са започнали да вземат повече заеми след пандемията от коронавирус. Делът на отписаните кредити от компанията нарасна до 1,1% спрямо 0,8% година по-рано.

„Те просто се връщат към малко по-високи нива, точно както очаквахме“, заяви главният финансов директор на American Express Джеф Кембъл.

Акциите на компанията, които загубиха 13% от стойността си от началото на годината, поевтиняват с 5,2 на сто до 135,10 долара за акция минути след началото на редовната търговия в петък.

Засега American Express и нейните конкуренти се възползват от исторически високите цени. Това е така, защото фирмата взема част от покупната цена всеки път, когато потребител използва една от картите ѝ при плащане. Но инвеститорите са загрижени, че усилията на Федералния резерв да повиши лихвените проценти и да забави инфлацията може да предизвикат рецесия и да доведат до по-големи загуби при картите.

Въпреки че допълнителните провизии се отразяват негативно върху печалбата, резултатите при печалбата на акция надминават прогнозите.

American Express заяви, че е добавила рекорден брой платинени клиенти през третото тримесечие, повишавайки приходите си с 24% до най-високото ниво до момента. Това подтиква ръководителите на компанията да повишат прогнозата си за целогодишната печалба. От фирмата посочват, че сега тя очаква печалбата на акция за 2022 г. да бъде над диапазона 9,25-9,65 долара, който очакваше по-рано.

„Търсенето на пътувания надхвърли очакванията ни през цялата година“, заяви от своя страна главният изпълнителен директор Стив Скуери.

Разходи за пътувания

American Express посочва, че разходите за пътувания - които осигуряват по-доходоносни трансакции - са скочили с 57% през третото тримесечие. Но общият обем в мрежата на фирмата се е увеличил с 19% до 394,4 млрд. долара, изоставайки от медианната оценка на анализатори за 401,7 млрд. долара.

Според Скуери компанията е добавила 3,3 млн. карти през тримесечието. Над 60% от новоиздадените карти са били предоставени на представители на Поколението Z (роденитe между средата на 90-те и началото на второто десетилетие на новия век - бел. ред.) , добавя ръководителят на компанията.

„Силата на нашите резултати, съчетани с многото възможности, които виждаме за нашия бизнес, засилват увереността в способността ни да постигнем нашите стремежи към дългосрочен план за растеж“, изтъква Скуери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още