IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансов анализатор: Банките са сред най-големите печеливши от въвеждането на AI

Въпреки законовите ограничения, тази технология ще продължи да се развива, каза Десислава Николова

18:29 | 08.11.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовите институции бяха сред първите, в които започна да бъде внедряван изкуственият интелект, и те са сред най-големите печеливши от въвеждането му. Това каза Десислава Николова, старши финансов анализатор в MoitePari.bg в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Можем да разглеждаме инвестициите в AI като убежище от инфлацията. Много е трудно в тази конюнктура да се направят дългосрочни изводи, но в близката година, година и половина, те са добро убежище от инфлацията, при съставяне на един добре диверсифициран портфейл", каза Николова с уговорката, че това не е инвестиционен съвет. 

Банките споменават, че работят за подобряване на потребителското изживяване, за изцяло дигитални процеси, свързани с консултиране на кредит, депозит, на всеки един банков продукт, въпреки законовите ограничения, в които функционират тези институции, каза още тя.

„Един от изводите на форума "Бъдещето на финансите и изкуствения интелект" беше, че въпреки законовите ограничения, които предстоят по отношение на технологията, тя ще продължи да се развива и ще бъде много перспективна“, посочи Николова.  

По време на тазгодишния форум се е провел и панел с изпълнителни директори в банкови институции, които са обсъдили най-важните теми, касаещи обществото, сред които и повишаването на лихвените проценти и лихвите по кредитите. Николова отбеляза, че причината лихвите по кредитите у нас да се запазят на по-ниски нива е високата конкуренция в банковия сектор.

„Това, че сме във валутен борд означава, че Българската народна банка няма механизмите да влияе на търговските банки по отношение техните лихви, не може да налага тавани на лихвите и да се меси в лихвената политика, защото банките в условия на валутен борд не могат да бъдат финансирани, поради което те трябва да бъдат достатъчно ликвидни", каза тя.

Целият разговор можете да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още