IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays подготвя мащабно преструктуриране на инвестиционното подразделение

Банката е под натиск да повиши възвръщаемостта и да свие разходите

12:31 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Barclays проучва план за освобождаване от хиляди клиенти на инвестиционното звено на банката като част от стратегическия преглед за увеличаване на печалбите и намаляване на разходите с 1 млрд. британски паунда.

Ръководителите на Barclays са се срещали няколко пъти тази година, за да обсъдят преструктурирането, пише FT. То се структурира под кодовото име „Проект Минерва“, според източници на медията.

Главният изпълнителен директор на Barclays К. С. Венкатакришнан е под натиск да намали зависимостта на банката от инвестиционното банкиране и да върне повече капитал на инвеститорите. Публично съобщение по темата се очаква през февруари.

Акциите на кредитора се търгуват близо до най-ниските нива от пандемията, а пазарната му оценка е сред най-ниските за големите световни банки.

Ръководителите на Barclays са обмисляли, но са се отказали от няколко по-радикални варианта. Най-смелият сценарий е бил набиране на капитал за закупуване на бизнес за управление на богатство и активи.

Друг сценарий е предвиждал драстично намаляване на търговските активи в инвестиционната банка и преразпределяне на баланса към потребителски операции и операции с кредитни карти, според източниците на FT.

Заради съпротивата на другите ръководители Венкатакришнан е начертал по-умерен курс на действие.

Barclays вероятно ще се съсредоточи върху прекъсването на връзките с най-малко печелившите клиенти от инвестиционното банкиране. Това може да означава прекратяване на отношенията с повече от 2500 клиенти от общо над 10 хил. Окончателно решение все още не е взето. Човек, близък до Barclays, не смята, че числото е чак толкова голямо.

Компанията е отказала да коментира вътрешните дискусии по въпроса.

Системата за управление на клиентите на Barclays, известна вътрешно като „Hector“, класира клиентите, като ги подрежда в диамантени, платинени и златни групи. Това са клиентите, които носят най-големи печалби. Останалите, класифицирани като сребърни, не извършват трансакции с Barclays достатъчно често или в достатъчен мащаб, за да носят добра възвръщаемост.

Инвестиционното подразделение на Barclays се разрасна през последните осем години и доминира в общата група. Рисково претеглените активи на звеното са за над 219 млрд. паунда, или около две трети от общите.

Банките са принудени от регулаторите да държат собствен капитал срещу рисково претеглените активи. Ако Barclays успее да намали активите или да ги преразпредели и да увеличи печалбите, ще успее да повиши и възвръщаемостта на акционерите чрез дивиденти или обратно изкупуване.

Ако бъде направено агресивно, съкращаването на по-малко печелившите клиенти на инвестиционното банкиране може да освободи до 20 млрд. паунда рисково претеглени активи на цена от 10 процента от приходите на подразделението, според източници на медията. На подразделението, което включва и корпоративния бизнес на Barclays, е казано от борда да излезе с план за генериране на постоянна възвръщаемост на капитала от 14-15% при 11,5% в момента.

Това би наложило оперативните разходи да спаднат рязко като процент от приходите, според оценките.

Целите ще станат още по-трудни за постигане, когато влязат в сила новите глобални капиталови правила, или Basel 3.1.

Плановете за преструктурирането са предизвикали а сериозен дебат в изпълнителния комитет на Barclays. Мениджърите са обмисляли излизане от търговията с общински облигации в САЩ. Бизнесът обаче е с малко въздействие върху рисково претеглените активи.

Други слабо представящи се бизнеси също са подложени на проверки, но ще бъдат задържани заради статута на Barclays като инвестиционна банка с „пълно обслужване“. Един такъв бизнес е търговията с акции, а другият – търговията със секюритизирани продукти.

Barclays планира да съкрати до 2000 работни места в цялата група. По-голямата част от съкращенията ще е в центъра за бек офис и технологични услуги, както и в звеното за потребителско кредитиране във Великобритания.

Barclays може също така да намали разходите в своя корпоративен бизнес, който отпуска заеми и предоставя услуги на големи компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още