IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 9 месеца осигурените са прехвърлили над 1,1 млрд. лв. от един пенсионен фонд в друг

През третото тримесечие броят на осигурените, които са променили пенсионния си фонд, намалява

15:00 | 04.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От началото на годината до края на септември 265 618 осигурени във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване са се възползвали от правото си за промяна на участие и прехвърляне на средства от индивидуалните партиди, прехвърляйки общо над 1,1 млрд. лева. Това показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

Относителният дял на прехвърлените средства спрямо средния размер на нетните активи на универсалните пенсионни фондове е 5,98 на сто, на професионалните – 5,77 на сто, и на доброволните пенсионни фондове – 0,39 на сто.

Относителният дял на лицата, променили участието си през деветмесечието спрямо средния брой осигурени лица в универсалните пенсионни фондове, е 6,21 на сто, в професионалните – 5,50 на сто, и в доброволните пенсионни фондове – 0,19 на сто.

Източник: КФН Източник: КФН

Конкретно за третото тримесечие на тази година в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 101 467 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средствата от един пенсионен фонд в друг.

Общо 78 871 осигурени лица от подалите заявления през третото тримесечие на 2023 г. са променили участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, вижда се от данните на КФН. В сравнение с второто тримесечие, когато броят на лицата с променено участие е бил 89 265, се наблюдава намаление с 10 394 лица, или 11,64 на сто.

През юли-септември тази година броят на лицата, променили участието си в универсалните пенсионни фондове, е 73 435 лица, а броят на променилите участието си в професионалните фондове – 5254 лица. Най-малко осигурени са променили участието си в доброволните пенсионни фондове – 182 броя. Относителният дял на лицата, променили участието си спрямо средния брой осигурени лица в универсалните пенсионни фондове, е 1,84 на сто, в професионалните – 1,62 на сто, и в доброволните пенсионни фондове – 0,03 на сто.

Общата сума на прехвърлените средства в друг пенсионен фонд от съответния вид за посочения тримесечен период е над 332 млн. лв. Общият размер на прехвърлените средства в сравнение с второто тримесечие е намалял с 59 млн. лв., или с 15,09 на сто. Относителният дял на прехвърлените средства спрямо средния размер на нетните активи на универсалните пенсионни фондове е 1,68 на сто, на професионалните – 1,57 на сто, и на доброволните пенсионни фондове – 0,05 на сто. Средният размер на прехвърлените средства на едно осигурено лице, променило участието си през третото тримесечие на 2023 г., е 4211 лв.

Източник: КФН Източник: КФН

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още