IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитните агенции се сблъскват с ограничения по данните от ЕС за оценка на кредитоспособността

Начинът, по който германска компания помага на бизнесите да решат дали да сключват заеми, рискува нарушаване на GDPR

21:45 | 07.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Върховният съд на Европейския съюз (ЕС) нанесе удар върху водещия доставчик на потребителски кредитни рейтинги в Германия, заявявайки, че начинът, по който помага на бизнесите да решат дали да сключват договори, рискува нарушаване на правилата за неприкосновеност на данните на ЕС, съобщава Bloomberg.

Съдът на ЕС отсъди в четвъртък, че Общият регламент за защита на данните (GDPR) на съюза забранява на банките и други бизнеси да дават на рейтинговите оценки на Schufa Holding “определяща роля“ в кредитните им решения. Съдът заяви още, че физическите лица има право на заличаване на данните.

„Решението принуждава Schufa да действа по-отговорно, отколкото в миналото“, казва неправителствената организация Finanzwende, която преди е критикувала компанията, в изявление. „Добре е, че Съдът на ЕС овладя властта на Schufa”.

Schufa е до голяма степен собственост на кредитори, включително Deutsche Bank и Commerzbank, и осигурява потребителски кредитни рейтинги на голяма част от тях, както и на други фирми като телекомуникационни компании и бизнеси за електронна търговия. Ниска оценка на Schufa може сериозно да навреди на възможността на лицето да получи ипотека или да вземе заем за големи покупки като автомобил.

Повечето клиенти на Schufa не използват оценките ѝ като „единствен решителен фактор при сключване на договор“, казва говорител на Schufa в изявление по интернет. „Ето защо повечето нашите клиенти ще продължат да могат да използват оценките на Schufa, без да коригират процесите си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още