IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки разполагат с над 140 млрд. евро за възнаграждаване на акционерите

Кредиторите все пак не биха изразходвали целия си излишен капитал, тъй като трябва да запазят средства за допълнителните изисквания на ЕЦБ

21:32 | 12.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските банки са готови да преминат в следващата година само с леко намалени капиталови резерви, което предполага, че те могат да поддържат благосъстоянието на изплащанията, въпреки че регулаторите изискват по-високи нива на резерви.

Десетте най-големи банки в региона, които са разкрили колко пари трябва да държат за регулаторни цели през следващата година, в момента надхвърлят този праг със 141,8 млрд. евро, изчислява Bloomberg. Миналата година кредиторите разполагаха със 146,5 млрд. евро, въпреки че изплатиха милиарди евро дивиденти на акционерите след това.

Способността да се възнаграждават инвеститорите е от решаващо значение за индустрия, която дълго време беше притисната от ниски оценки, особено когато неочакваните печалби от по-високите лихвени проценти избледняват и регулаторите искат кредиторите да се подготвят за по-трудни времена. Напрежението по въпроса ескалира през последните години, тъй като някои банкери се оплакваха, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ги държи „на каишка“ дори след премахването на фактическата забрана на дивидентите, наложена по време на пандемията.

Информацията, представена от десетте банки, показва, че националните регулатори изискват от кредиторите да увеличат т.нар. антициклични капиталови буфери като подготовка за влошеното състояние на икономиката. ЕЦБ вдигна още повече летвата за някои банки, тъй като видя недостатъци. Като цяло средното капиталово изискване на групата се е повишило до нивата отпреди пандемията.

Няколко служители, които участват в Надзорния съвет на ЕЦБ, се готвят да настояват за по-облекчени политики за дивидентите през следващата година, съобщи Bloomberg миналия месец. Те твърдят, че ограниченията, наложени от централната банка, са отчасти виновни за ниските оценки на кредиторите в региона.

Евроейските банки се сблъскват със затягане на регулациите относно капитала. Източник: Bloomberg Евроейските банки се сблъскват със затягане на регулациите относно капитала. Източник: Bloomberg

И все пак дори при по-свободен режим банките не биха предоставили като дивидент целия си излишен капитал, защото трябва да запазят средства, за да отговорят на допълнителните искания от ЕЦБ. Те също така са склонни да използват част от парите, за да инвестират в бизнеса.

Най-големите банки в Европа имат достатъчно капитал, за да възнаградят инвеститорите. Източник: Bloomberg Най-големите банки в Европа имат достатъчно капитал, за да възнаградят инвеститорите. Източник: Bloomberg

BNP Paribas SA отчита най-високото ниво на свръхкапитал в групата на топ 10-те банки в Европа отчасти благодарение на постъпленията от продажбата на активи в САЩ. Компанията използва част от тези пари, за да изкупи обратно акции и влага още повече, за да расте, да надгражда технологии и да прави придобивания.

По подобен начин ING Groep NV е върнала около 21 млрд. евро на инвеститорите от 2018 г. насам, като същевременно инвестира в растеж и по-ефективни операции.

За първи път ЕЦБ също така налага допълнителни изисквания за друга мярка за капитала, известна като коефициент на ливъридж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още