IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се рекордна печалба на руските банки тази година, но след това се задава спад

Банковата печалба в страната се срина с почти 90% през 2022 г. след мащабните санкции срещу финансовия сектор, но впоследствие се възстанови силно

22:45 | 08.12.23 г. 2
Снимка: Peter Santini/Bloomberg
Снимка: Peter Santini/Bloomberg

Печалбата на руските банки ще достигне рекордни нива от около 3,3 трлн. рубли (36 млрд. долара) тази година, прогнозира централната банка на страната, цитирана от Ройтерс. Очаква се обаче след това печалбата да спадне с около 1 трлн. рубли през 2024 г., тъй като високите лихвени проценти забавят ръста на кредитирането.

Банковата печалба се срина с почти 90% през 2022 г., след като Западът наложи мащабни санкции на финансовия сектор на Русия заради действията на Москва в Украйна, но банките се възстановиха тази година благодарение на силния ръст на кредитирането и високите нетни лихвени маржове, особено благодарение на нарастващия държавен бюджет за отбрана.

"През третото тримесечие кредитирането се ускори във всички сегменти, но в края на годината е възможно забавяне", заявиха от централната банка.

Растежът на корпоративното кредитиране през третото тримесечие от 5,9% на годишна база се дължеше на търсенето на заеми за държавни поръчки, заместването на външен дълг и нарастването на жилищното строителство, посочват от банката.

Очаква се затягането на паричната политика на банката със 750 базисни пункта от юли насам да свие търсенето на кредити в икономиката.

Увеличаването на лихвените маржове въпреки по-високите лихвени проценти е довело до увеличаване на печалбата, поясняват от регулатора. Централната банка прогнозира, че печалбата на банките през 2024 г. ще възлезе на 2,1-2,6 трлн. рубли.

"Оценяваме 2024 г. като малко по-предизвикателна, тъй като политиката на централната банка е насочена към борба с инфлацията и поради това лихвеният процент е много висок, а централната банка предприе мерки за ограничаване на кредитирането", заяви Герман Греф, главен изпълнителен директор на най-големия кредитор в страната Сбербанк, в интервю, излъчено по държавната телевизия в четвъртък. "Въпреки това вярваме, че през следващата година ще успеем да спечелим повече, отколкото през тази."

През 2021 г. Сбербанк формира над половината от печалбата на целия сектор.

Инфлацията в Русия се е увеличила до 7,5 на сто през ноември

Инфлацията в страната се е ускорила през ноември, показват последните данни на руската статистика. Това засилва очакванията, че централната банка ще повиши основната си лихва на заседанието си на 15 декември, предаде Ройтерс.

Регулаторът вече увеличи лихвените проценти до 15 на сто. Повечето анализатори очакват централната банка да повиши основната  си лихва до 16 на сто на заседанието си по паричната политика през идната седмица.

Годишният темп на повишаване на потребителските цени в Русия през ноември е 7,48 на сто, след като през октомври беше 6,69 на сто. Данните за ноември са малко под оценките на анализаторите.

Годишната инфлация вероятно ще надхвърли очакванията на централната банка в края на годината и ще бъде в диапазона 7 - 7,5 на сто, което е доста над заложената цел от 4 на сто.

На месечна база индексът на потребителските цени в Русия се е повишил с 1,11 на сто през ноември, след като през октомври достигна 0,83 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 месеца
До: evlogi: Е тя печалбата е на държавната банка която изнася петрол и газ :) Хахаххаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 4 месеца
Хвала! Не им достигат само десетина -дванайсет милиарда за да догонят печалбата на JP Morgan за последните 12 месеца ( 49,4 млрд$)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още