IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка обяви край на цикъла си на затягане на лихвите

Тя сигнализира и промяна във валутната си политика

13:04 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската централна банка (SNB) обяви край на цикъла си на затягане на лихвите и сигнализира промяна във валутната си политика, след като запази разходите си по заемите без промяна след забавяне на инфлацията значително под целта, съобщава Bloomberg.

„Паричните условия в момента са подходящи“, заяви гуверньорът Томас Йордан в Берн. „Условната ни прогноза за инфлацията сега е в рамките на ценовата стабилност за целия прогнозен хоризонт за първи път от известно време“, посочи той.

Централните банкери останаха основната си лихва без промяна на ниво от 1,75% за втора поредна среща в четвъртък – резултат, очакван от всички икономисти, анкетирани от Bloomberg. Макар че SNB все още е готова да се намеси на валутните пазари, Йордан каза, че вече не се фокусира върху продажби.

Макар че Швейцария е изправена пред най-слабия растеж от четири години през 2024 г., с инфлацията на ниво от 1,4% и франк близо до 8-годишен връх спрямо еврото, централната банка е в период на изчакване.

Представителите на SNB вероятно все още не бързат да прегърнат перспективата за намаляване на лихвите в даден момент, макар че инвеститорите залагат, че Федералният резерв и други световни банки скоро ще го направят. В сряда Фед сигнализира, че е отворен към идеята за понижаване на лихвите.

Европейската централна банка е под натиск да последва примера в четвъртък. Очаква се както Английската централна банка, така и ЕЦБ да запазят разходите по заеми непроменени в последните си решения от 2023 г. По-рано днес Норвегия увеличи основната си лихва, вероятно за последен път.

Спекулациите, че ЕЦБ ще действа по-бързо от швейцарците при намаляването на лихвите, доведоха до поскъпване на франка до най-високото му ниво спрямо еврото, откакто SNB изостави валутното си ограничение преди почти девет години.

Анализаторите очакваха промяната в позицията на SNB по отношение на чуждестранната валута. Швейцарският франк изтри по-ранните си ръстове, спадайки с 0,4% спрямо еврото до дъното за деня.

„Валутната интервенция е използвана като допълнителен инструмент за противодействие на привнесената инфлация, така че това определено е лош сигнал и първата стъпка в търсене на съкращения“, казва Кирстин Кундби-Нилсен, валутен стратег в Danske Bank в Копенхаген. „Виждаме движение през март като все по-вероятно“.

Швейцария изненада инвеститорите, налагайки ранна пауза в затягането на политиката си през септември на фона на бавната инфлация, която я откроява в настоящия цикъл.

Според прогнозите на SNB перспективите ще останат също толкова добри. Те предвиждат инфлация от 2,1% за тази година, 1,9% за следващата и 1,6% за 2025 г.

„Нашата оценка е, че рисковете в посока нагоре и надолу за инфлацията са приблизително балансирани“, каза Йордан.

По-строгата политика на SNB започна да натежават върху растежа, като през третото тримесечие се наблюдава слабо разширяване, след като второто беше преразгледано към свиване. Централната банка очаква швейцарската икономика да нарасне с около 1% тази година и с между 0,5% и 1% през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още