IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Норвегия увеличи основната лихва до 4,5%

Институцията иска да укрепи националната валута, за да въздейства по-осезаемо на инфлацията

12:03 | 14.12.23 г.
Управителят на централната банка на Норвегия Ида Волден Бахе. Снимка: Bloomberg LP
Управителят на централната банка на Норвегия Ида Волден Бахе. Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Норвегия е увеличила лихвите, за да укрепи кроната, точно когато се очаква Федералният резерв на САЩ да поведе глобалния завой към облекчаване на паричната политика.

Norges Bank повишава основната лихва по депозитите с четвърт пункт до 4,5%, съобщава Bloomberg, като подчертава, че само малка група икономисти са прогнозирали това увеличение.

Норвежката крона скочи след обявяването на решението на банката.

„Икономиката се охлажда, но инфлацията все още е твърде висока“, казва в изявление управителят на централната банка на Норвегия Ида Волден Бахе.

„Увеличаването на основния лихвен процент сега намалява риска инфлацията да остане висока за дълъг период от време. Лихвеният процент вероятно ще се запази на 4,5% за известно време“, допълва Волден Бахе.

Решението на Norges Bank противоречи на глобалните пазари, които вече калкулират намаления на лихвите от големите централни банки.

Федералният резерв на САЩ също насърчи тази гледна точка, след като в сряда заговори за евентуално облекчаване на паричната политика.

Един от аргументите за увеличаване на лихвите в Норвегия е слабостта на националната валута. От валутите на страните от Г-10 норвежката крона е с най-слабо представяне тази година, което оказва натиск върху цените на вноса и заплатите.

„Инфлацията е висока и обезценяването на кроната прави намаляването на инфлацията по-трудно“, казват официални лица от правителството на Норвегия пред Bloomberg.

Дори и при слабата крона обаче мнозинството икономисти очакваха, че Norges Bank няма да пристъпи към още едно увеличение на лихвите.

Ръстът на основните цени в Норвегия се забави през ноември по-рязко от очакванията на повечето анализатори. Проучване на Norges Bank потвърди миналата седмица, че богатата на изкопаеми горива икономика вероятно ще стагнира и след това ще се свие в началото на годината.

Централната банка прогнозира, че основната лихва ще остане на ниво от 4,5% до есента на 2024 г., преди постепенно да започне да намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още