IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в Норвегия се забавя и вероятността за нов ръст на лихвите намалява

Данните засилват твърденията за разширяващо се охлаждане в икономиката на Норвегия, която е изправена пред свиване в началото на 2024 г.

12:43 | 11.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основната инфлация в Норвегия се е забавила повече от очакваното от анализаторите миналия месец, което вероятно ще означава пауза в увеличаването на лихвите от централната банка тази седмица, съобщава Bloomberg.

Основната инфлация, внимателно следена от икономистите и централната банка Norges Bank, се е забавила до 5,8% през ноември, показа съобщение на статистическата служба от понеделник. За сравнение, прогнозата на анализаторите бе за 5,9%, а на Norges Bank – за 6,1%.

Данните засилват твърденията за разширяващо се охлаждане в икономиката на Норвегия, която е изправена пред свиване в началото на 2024 г. Те също така подкрепят мнението, че Norges Bank е повишила до максимум разходите за заеми през този цикъл и е настроена да запази основната си лихва без промяна в четвъртък на ниво от 4,25%.

„Основната инфлация изглежда е достигнала своя връх през юни и постепенно се забавя“, коментира икономистът на Danske Bank Франк Юлум. „Все още остава доста над целта от 2%, което изисква продължаване на ограничителната парична политика, но тъй като средносрочните двигатели на инфлацията се обръщат, най-вероятно сме свидетели и на върха в лихвите“.

Икономиката, богата на изкопаеми горива, вероятно ще стагнира през текущото тримесечие, преди да се свие в началото на годината, потвърди ключово проучване на настроенията на централната банка миналата седмица. Според най-големия кредитор в страната, DNB Bank, норвежците са похарчили по-малко за пазаруване през Черната седмица, отколкото през която и да било година от 2019 г. насам.

Слабостта на кроната, която се представя най-зле сред основните валути в Г-10 тази година, е единственият фактор, който все още може да предизвика повишаване на лихвата в четвъртък, посочват анализатори от Nordea Bank. Цената на норвежката валута се понижи след новината, спадайки с 0,2% до 11,7640 крони спрямо еврото сутринта в Осло.

Ръстът на цените се дължи основно на кампаниите с намаления на електроника и мебели, както и на по-евтините самолетни билети, съобщиха от статистическата служба.

Общата инфлация се е ускорила до 4,8% спрямо прогнозата за 4,9% на анализаторите и 5,4% на централната банка, водена от по-високото потребление на енергия в студеното време.

„Norges Bank вече ще се чувства уверена, че основният ръст на цените постепенно се забавя, което е поставеното условие за задържане на основния лихвен процент без промяна тази седмица“, каза главният икономист на Svenska Handelsbanken Мариус Гоншолт Хов в бележка до клиентите. И все пак, пълното връщане към целта за инфлацията „все още може да отнеме доста време“, добавя той.

Съседна Дания отбелязва подобна тенденция през ноември, като основната инфлация се е забавила до 3% от 3,3% през предходния месец, водена от наемите на ваканционни жилища и покупките на електроуреди. Тенденцията е "много положителна" и дава надежда, че инфлацията няма да се ускори значително през следващата година, казва в бележка Торе Страмер, главен икономист в Датската търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още