IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 2000 са откритите безплатни сметки за заплати и пенсии

Безплатните сметки не бяха правилно преведени в българското законодателство, коментира финансовият министър

16:20 | 26.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Само около 2000 са откритите безплатни банкови сметки за заплати и пенсии. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на финансите Асен Василев в отговор на въпрос от Корнелия Нинова, председател на парламентарната група ПГ на "БСП за България", защо са те са толкова, при очаквани около пет милиона.

Според него, причината гражданите да не се възползват от безплатните банкови сметки, по които не се дължат такси от банковите клиенти при обслужването им, предвидени в Закона за платежните услуги и платежните системи, е в налаганите ограничителни пречки от страна на търговските банки пред тях, защото "все още липсва стандартен продукт на банковия пазар".

Финансовият министър съобщи, че е предвидена промяна на Закона за платежните услуги и платежните системи, а откриването на безплатните платежни операции през банките при преводи на заплати и пенсии влязоха в сила с промени в Закона за държавния бюджет.

Корнелия Нинова напомни, че законовият текст, който предвижда откриване на такива сметки, е приет преди седем месеца, а до днес няма развитие по въпроса. „Нито могат хората да си откриват такива сметки, а тези които имат и по които се превеждат заплати, стипендии и социални помощи, се облагат с такси“, посочи тя.

Лидерът на БСП настоя за яснота кога ще се приведе в действие този текст от закона, за да не се искат такси, когато хората ползват сметката си за трудови доходи, социални помощи и стипендии. По думите ѝ сега близо 5 милиона души са лишени от европейското и българското си право, разписано в закона.

„Безплатните сметки не бяха правилно преведени в българското законодателство“, коментира Асен Василев. „Заедно със Закона за държавния бюджет ние ги преведохме и ги направихме да са безплатни, а не с намалени такси. В момента това е законодателство и българските граждани имат право да си открият такива сметки. Проблемът не е, че законът не работи, а че много малко такива сметки има открити“, коментира той.

Финансовият министър съобщи, че са поискали от всички банки ежемесечна статистика за миналата година, както и да подават ежемесечна статистика от февруари за всички най-известни банкови продукти – колко са откритите нови разплащателни сметки на физически лица, какви са таксите по тях, колко и какви са таксите за тегления от банкомати, колко са тегленията от собствени банкомати. Тази информация трябва да се подава с копие до БНБ и до НСИ.

„Освен това призовахме банките по възможност и по тяхна преценка да намалят таксите за поддръжки на сметки за физически лица с дебитни карти, които са най-популярните на пазара“, обясни финансовият министър Василев.

Според него, докато не се направят безплатните сметки работещ инструмент, което може да стане по думите му законодателно, и ситуацията не се подобри, то няма да има подобрение и по линия на плащане на заплати изцяло по банков път. „Таксите трябва да спаднат значително за нормалните български граждани, преди да вменим това като задължение и на малките фирми“, заяви Василев.

Корнелия Нинова го репликира, че законодателното изменение за платежните услуги и платежните системи е внесено на 14 ноември миналата година и още не е минало на първо четене. „Виси в някакво чекмедже два месеца. По същество новото, което предлагате и което би трябвало да подобри тази услуга, е, че ограничавате операциите по тази сметка на три броя – т.е. вместо да облекчите този процес, слагате ограничения за три превода, включително през системите за онлайн банкиране на обслужващата банка. Уверявам ви, че този закон няма да подобри нещата заради ограничаването на броя операции, които налагате на хората", категорична е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 2 месеца
3 безплатни операции, а? Само по ЗУЕС ти си длъжен да плащаш фонд Ремонт и Поддръжката по отделни сметки - два превода. Е, великодушния законодател е дал само още един. Да си харчиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
scott
преди 2 месеца
укесвам от смех!Питах за условията по такава. 1.5 лева такса обслуоване на сметката, лимитирани безплатни тегрения и оборот до 800 лева на месец.НЕМА НИКЪВ СМИСЪЛ ОТ ТОВА.Законодателъ писал нещо там да внедрът, а те го направиха така, че да откажат хората. Каок така лимит от 800 лева на месец бе? Това е само за костенурките от папуа нова гвинея. даже папуас ше ти изкара и превърти повече паре за 1 месец. Ама не, яако идкаш без такси требва да те унизима се идно си ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още