IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 септември банките ще предоставят безплатни услуги по сметки за заплати и пенсии

Гражданите ще могат да теглят безплатно само на банкомати на обслужващата банка, напомнят от финансовото министерство

16:27 | 23.08.23 г. 1
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

От 1 септември физическите лица в България ще могат да си откриват платежна сметка за основни операции, като тази сметка ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Това съобщи Министерството на финансите.

Възможността гражданите да получават своите трудови възнаграждения по т. нар. „платежна сметка за основни операции“ беше осигурена с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които депутатите гласуваха с приемането на Закона за държавния бюджет на България за 2023 г.

От Министерството на финансите уточняват, че условие за използването на платежна сметка за основни операции е лицето да няма открита друга платежна сметка в банка, чрез която да може да използва посочените платежни услуги.

На среща между представители на Министерството на финансите и банките е уточнено, че кредитните институции ще пуснат банков продукт от 1 септември, с който ще се регламентира начинът на откриването и боравенето с платежната сметка, но все още не са известни подробностите, научи Investor.bg. 

Всеки гражданин ще има право само на една платежна сметка за основни операции. Чрез нея, на територията на страната, могат да се правят вноски, да се теглят пари в брой от гише или банкомат, като платежните операции се извършват в левове.

От финансовото ведомство напомнят, че гражданите ще могат да теглят посочените средства от сметката за основни операции безплатно само на банкомати на обслужващата банка.

Investor.bg припомня, че с приемането от Народното събрание на Закона за държавния бюджет на България за 2023 г. бяха направени изменения в Кодекса на труда и съответно в Закона за ограничаване на плащанията в брой. С тях се въведе задължението за всички работодатели със сто или повече наети лица да изплащат трудовите им възнаграждения само чрез превод или внасяне по платежна сметка в посочена от работника или служителя банка в страната. Законодателят изключи от това задължение хората, които работят по трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Парламентът подготви и промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които в момента са обявени за обществено обсъждане. С тях ще се прецизира прилагането на тази нова част от закона, която е в съответствие с европейската директива за платежните сметки. Целта на платежната сметка за основни операции е да осигури улеснен и по-безпрепятствен достъп до банково обслужване на по-уязвими потребители.

Законовите изменения трябва да помогнат за изсветляване на икономиката, а това, от своя страна, ще създаде предпоставки за по-добър икономически растеж, по-добро качество на труда и по-добър стандарт на живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Repoman
преди 8 месеца
Абе това си е жива подигравка с хората. За да можеш да си направи човек такава сметка, трябва да няма други сметки, да няма нищо общо с която и да е банка ... Разбирай, всички ще си плащат както и досега за преводи по 2-3лв. за тегления по 5-10лв. и така ... Това което Асен го е говорил е само за парлама, неизпълнимо е за хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още